De wPCC, een door wind aangedreven vrachtschip.
Volledig scherm
De wPCC, een door wind aangedreven vrachtschip. © Wallenius Marine

Zweeds bedrijf bouwt vrachtschip dat door wind wordt aangedreven: “90 procent minder uitstoot”

De Oceanbird, een Zweeds consortium, is bezig met het bouwen van een vrachtschip dat door wind wordt aangedreven. De ingenieurs verduidelijken dat het een zéér milieuvriendelijk schip is. In vergelijking met eenzelfde model dat op fossiele brandstoffen vaart, ligt de uitstoot van de Zweedse boot beduidend lager.

 1. Klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) wil snel koolstoftaks invoeren: “Groene fiscaliteit kan verschillende vormen aannemen”
  Politiek

  Klimaatmi­nis­ter Zakia Khattabi (Ecolo) wil snel koolstof­taks invoeren: “Groene fiscali­teit kan verschil­len­de vormen aannemen”

  Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) wil “onmiddellijk” werk maken van een koolstoftaks. Dat schrijft ze in het ontwerp van haar beleidsnota waar De Morgen vandaag over bericht. Oppositiepartij N-VA vreest voor een platte extra belasting, maar ook binnen de meerderheid is niet iedereen mee. “De MR is niet gewonnen voor een Belgische koolstoftaks”, zei MR-Kamerlid Christophe Bombled vlakaf tijdens de bespreking van de beleidsverklaring in Commissie. Volgens Khattabi zal nieuwe groene fiscaliteit er komen binnen een “globale fiscale hervorming” en kan die “verschillende vormen aannemen”.
 1. Kan jij raden wie er in de huid van Marc Van Ranst en Steven Van Gucht kruipt?
  Play

  Kan jij raden wie er in de huid van Marc Van Ranst en Steven Van Gucht kruipt?

 2. Matthew (19) maakt wereldwijd indruk met waanzinnige kaartskills
  Play

  Matthew (19) maakt wereldwijd indruk met waanzinni­ge kaarts­kills

Wetenschap & Planeet