Een Afghaanse vrouw en haar kinderen bedelen in Herat.
Volledig scherm
Een Afghaanse vrouw en haar kinderen bedelen in Herat. © AFP

"Zonder klimaatactie belanden nog eens honderd miljoen mensen in extreme armoede"

KlimaattopTegen 2030 zullen nog eens honderd miljoen mensen in extreme armoede leven, indien er geen maatregelen worden genomen om de opwarming van de aarde te beperken. Dat stelt de Wereldbank vandaag in een nieuw rapport in de aanloop naar de klimaattop in Parijs.

  1. Studie: hittegolf in Noord-Amerika zo goed als ondenkbaar zonder klimaatverandering

    Studie: hittegolf in Noord-Amerika zo goed als ondenkbaar zonder klimaatver­an­de­ring

    De extreme hitte die zich voordeed in het westen van Noord-Amerika, met temperaturen die opliepen tot bijna 50 graden, was zonder klimaatverandering zo goed als onmogelijk geweest. Dat blijkt uit een studie van een internationale groep van klimaatonderzoekers. De klimaatverandering heeft de hittegolf in Canada en de VS 150 keer waarschijnlijker gemaakt. Dat meldt het onderzoeksproject World Weather Attribution (WWA).
  2. Kloof tussen laag- en hoogopgeleiden wordt breder

    Kloof tussen laag- en hoogopge­lei­den wordt breder

    Het verschil tussen laag- en hoogopgeleiden in België wordt groter. Vooral bij laaggeschoolden tussen 18 en 64 jaar verslechtert de werkzaamheidsgraad, het armoederisico en de materiële deprivatie - het zich al dan niet kunnen veroorloven van zaken die essentieel zijn om fatsoenlijk te leven. Bij ouderen blijft het armoederisico de voorbije jaren daarentegen verder dalen. Dat blijkt uit recente sociale indicatoren, aldus de FOD Sociale Zekerheid.

Wetenschap & Planeet