Ravage na de overstromingen in Pepinster afgelopen zomer.
Volledig scherm
Ravage na de overstromingen in Pepinster afgelopen zomer. © BELGA

WWF: “Overstromingen van juli verergerd door intensieve fijnsparplantages in Wallonië”

De aanwezigheid van fijnsparplantages in de Hoge Venen heeft ervoor gezorgd dat de overstromingen die gebeurden midden juli, verergerd zijn. Dat zegt het WWF. De milieuorganisatie vindt dat België dringend moet veranderen van bosbeheer en moet investeren in op de natuur gebaseerde oplossingen, om het land te beschermen tegen de effecten van klimaatverandering.

 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. Weerman Dehenauw over noodweer juli: “Twee dagen voordien al duidelijk dat er enorm veel regen zou vallen. Ik was ervan overtuigd dat er iets ergs zou gebeuren”

  Weerman Dehenauw over noodweer juli: “Twee dagen voordien al duidelijk dat er enorm veel regen zou vallen. Ik was ervan overtuigd dat er iets ergs zou gebeuren”

  Op maandag 12 juli “voorspelden verschillende modellen enorme hoeveelheden regen voor woensdag 14 juli, met tussen 100 en 150 mm lokaal ten zuiden van Samber en Maas”. Dat verklaarde David Dehenauw, het hoofd van het departement Voorspellingen van het KMI, vandaag in de Waalse onderzoekscommissie naar de overstromingen. Hij pleitte voor een “centrum voor natuurrampen”. “Wat normaal in twee maanden valt, zou in twee dagen vallen. Dat waren zeer duidelijke gegevens voor de specialisten. Ik was ervan overtuigd dat er iets ergs zou gebeuren”, aldus Dehenauw.
 1. Steeds meer klachten over zonnepanelen die uitvallen als de zon schijnt
  Play

  Steeds meer klachten over zonnepane­len die uitvallen als de zon schijnt

  Netbeheerder Fluvius ontving dit jaar al 2.397 klachten over uitvallende zonnepanelen. Dat is 65 procent meer dan vorig jaar. Oppositiepartij Groen vindt dat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zelf de regie in handen moet nemen om het probleem op te lossen. “Je kan niet uitleggen aan mensen dat duurzame energie de toekomst is, terwijl zonnepanelen uitvallen als de zon schijnt”, zegt Vlaams parlementslid Staf Aerts.
 2. ONZE OPINIE. Als er één moment is om onze solidariteit met Wallonië te tonen, dan is het wel nu
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Als er één moment is om onze solidari­teit met Wallonië te tonen, dan is het wel nu

  Dat Wallonië er net zoals Griekenland ooit erg aan toe is. Herinner u: het Zuid-Europese land balanceerde op de rand van het faillissement. Het zijn niet onze woorden maar die van de Franstalige econoom Etienne De Callataÿ in het politieke programma 'C'est pas tous les jours dimanche' op RTL. Ja, Wallonië (en Brussel) hadden hun budget niet op orde. En dan sloegen de pandemie en de watersnood nog in alle hevigheid toe. De Griekse vlag duikt niet zomaar op in de televisiestudio's als absolute doemscenario.
 3. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.

Wetenschap & Planeet