Volledig scherm
© BELGA

Windmolens niet langer 'te dicht' maar 'te luid'

De afstandsregel voor de bouw van nieuwe windturbines valt weg. Voortaan zal in de eerste plaats rekening worden gehouden met de geluidshinder die windmolens produceren.

 1. Sporen van radioactief afval aangetroffen aan wandelpad langs omheinde stortplaats van Umicore in Olen
  PREMIUM
  Olen

  Sporen van radioac­tief afval aangetrof­fen aan wandelpad langs omheinde stort­plaats van Umicore in Olen

  Langs een wandelpad nabij de Umicore-site in het Kempense Olen zijn sporen van radioactief afval gevonden. Dat blijkt uit een reportage van de Franstalige openbare zender RTBF van woensdagavond. Op een omheinde site aan het kanaal Bocholt-Herentals ligt een stortplaats voor historisch radioactief afval en net buiten de omheining stelden de reportagemakers en Greenpeace radioactieve sporen vast. “Onze metingen lagen een pak lager. Daarmee willen we niet beweren dat de metingen van Greenpeace niet kloppen, maar we willen toch geruststellen dat het zeer lokaal is”, zegt FANC-woordvoerder Ines Venneman.
 2. Een half punt op zes: Vlaanderen scoort bar slecht op Europese natuurdoelen

  Een half punt op zes: Vlaanderen scoort bar slecht op Europese natuurdoe­len

  Met slechts een half punt op zes is Vlaanderen faliekant gebuisd voor de natuurambities die Europa in 2011 tegen dit jaar vooropstelde. Dat blijkt uit het Natuurrapport van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO). Voor vijf van de zes Europese doelen halen we een onvoldoende. Er komt dan wel natuurgebied bij, maar structureel liggen we zwaar achterop. “De uitdaging is enorm groot”, erkent Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Volgens oppositiepartij Groen moet minister Demir haar omgevingsbeleid veel beter afstemmen op haar natuurbeleid.
 1. Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama
  Play

  Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama

 2. Een 300 jaar oude eik verplaatsen door een stad? Dat doe je zo
  Play

  Een 300 jaar oude eik verplaat­sen door een stad? Dat doe je zo

Wetenschap & Planeet