Een deelnemer aan een klimaatactie. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Een deelnemer aan een klimaatactie. Archiefbeeld. © ANP

Wereldwijd komen mensen vandaag op straat voor het klimaat

In bijna 80 landen vindt vandaag een nieuwe klimaatactie plaats onder het motto #uprootthesystem. Activisten over de hele wereld proberen op die manier druk uit te oefenen op politieke besluitvormers. In ons land vindt er geen grote actie plaats, maar op zondag 10 oktober is in Brussel wel een nieuwe mars gepland.

 1. Greenpeace blaast 50 kaarsjes uit: “Greenpeace heeft een gezicht als Greta nodig”
  PREMIUM

  Greenpeace blaast 50 kaarsjes uit: “Greenpeace heeft een gezicht als Greta nodig”

  Vandaag blaast Greenpeace exact 50 kaarsjes uit, maar dat zal toch met een stokkende adem gebeuren. Net nu het klimaatprobleem alomtegenwoordig is, lijkt de klimaatorganisatie zelf wat weggedeemsterd. Waar is de tijd dat elke tiener hier rondliep met ‘This body is in danger’ of ‘No time to waste’ op de borst? “Greenpeace is intussen zelf een deel van het establishment geworden en kan een verjongingskuur best gebruiken", meent imagospecialist Fons Van Dyck (VUB).
 2. Doemscenario dreigt bij onvoldoende nieuwe gascentrales: “Activatie afschakelplan in uiterste geval bij winterpiek”
  Play

  Doemscena­rio dreigt bij onvoldoen­de nieuwe gascentra­les: “Activatie afschakel­plan in uiterste geval bij winterpiek”

  Gaat het licht uit in bepaalde delen van ons land als we na de geplande kernuitstap te maken krijgen met een winterpiek? Die vraag dringt zich meer en meer op, nu er niet genoeg gascentrales dreigen te komen. Die nieuwe centrales zijn cruciaal voor het plan van de federale regering om de kerncentrales tegen 2025 te sluiten. Experts waarschuwen voor een mogelijk doemscenario.

Wetenschap & Planeet