Bananentransport
Volledig scherm
PREMIUM
Bananentransport © Shutterstock

Weet wat je eet: “Tijdens het transport moeten bananen zo groen en hard mogelijk gehouden worden”

Zeker bij exotisch fruit is ‘vers’ een rekbaar adjectief. Alvorens ze in de Belgische winkelrekken belanden, toeven ananassen en bananen twee weken in de buik van een vrachtschip — bij kiwi’s zelfs vijf weken. Hoe ze dan toch perfect rijp onze fruitmand kunnen opfleuren? Onze journalist zocht het uit.

  1. Weet wat je eet: waarom wordt 90% van onze noordzeegarnalen in Marokko gepeld?
    PREMIUM

    Weet wat je eet: waarom wordt 90% van onze noordzee­gar­na­len in Marokko gepeld?

    Oostende–Tanger–Oostende: die absurde retourreis, zo’n 4.600 km in vogelvlucht, maken ongepelde noordzeegarnalen om als gepelde exemplaren op je bord te kunnen belanden. Zij aan zij in een immense fabriekshal pellen Marokkaanse vrouwen tot 1,5 kilo garnalen per uur. Hoe is Tanger “hét zenuwcentrum van de garnalenverwerking” geworden? Hoe blijft dat rendabel? En vooral: blijven de garnalen zo nog wel even lekker?
  1. Vijf griezelige verrassingen in horrorgame ‘Dark Pictures: Little Hope’
    Play
    games

    Vijf griezelige verrassin­gen in horrorgame ‘Dark Pictures: Little Hope’

  2. Pijnlijk: losgekomen autowiel raakt auto en haalt motorrijder onderuit
    Play

    Pijnlijk: losgekomen autowiel raakt auto en haalt motorrij­der onderuit

Wetenschap & Planeet