Volledig scherm
© shutterstock

Waarom je je kurken niet zomaar weg mag gooien

De komende dagen en weken zullen ze weer massaal knallen en ploffen: de champagne- en wijnkurken. Kurk is echter een duurzaam materiaal, dat maar eens om de tien jaar geoogst kan worden - uit de schors van de kurkeik die in het Middellandse-Zeegebied voorkomt. 

13 reacties

 • Ronny Van de Wal

  1 jaar geleden
  Stuur die verzamelpunten een mail en zeg dat je kurken hebt en dat ze die mogen komen ophalen.Wedden dat het al heel wat minder zal zijn?
 • Daniel Corstjens

  1 jaar geleden
  Eerst 8 km rijden, dan een half uur aanschuiven en nog eens eens een half uur aanschuiven aan de weegbrug om buiten te geraken en dan nog eens 8 km terug en dat voor 5 kurken stopjes? Wij zijn dan heel groen bezig!
 • Davy Joos

  1 jaar geleden
  Er zijn goeie alternatieven, in kunststof, evenwaardig aan kurk...
 • Kristof Schouben

  1 jaar geleden
  Ben heel blij dat steeds meer mensen inzien dat de economie zo werkt: ik heb een grondstof nodig, ik moet die betalen... niet zoals de afvaloplichting waar die geld bij de grondstoffen bijkrijgen! Systematisch alle metalen uit de pmd houden, en zelf naar de metalenboer brengen scheelt je al veel geld, dit kurkgranulaat kan je zelf namelijk ook verwerken!
 • Gerrit Versteele

  1 jaar geleden
  Dat "niet MOGEN" is er teveel aan: alweer enkele wereldverbeteraars die hun eigen obsessie tot norm willen bombarderen door anderen een schuldgevoel aan te praten. Kom ze maar halen, dan stop ik er méér dan je lief is waar de zon niet schijnt!
 1. Belgische klimaatprestaties bij slechtste van West-Europa: “Tijd om het roer om te gooien”

  Belgische klimaat­pres­ta­ties bij slechtste van West-Europa: “Tijd om het roer om te gooien”

  België is opnieuw gedaald in de jaarlijkse rangschikking van een zestigtal landen op het vlak van de strijd tegen de klimaatverandering, opgesteld door milieu-ngo's. Ons land staat op de 40ste plaats (-5) in de ‘Climate Change Performance Index 2021', nadat het vorig jaar al vier plaatsen gezakt was. België is daarmee een van de slechtste leerlingen van West-Europa. “Als we niet willen blijven zakken, moeten we nu het roer omgooien”, zegt klimaatexpert Mathieu Soete.
 1. Dit is de ongelofelijk schattige Ponkey de shezel
  Play

  Dit is de ongelofe­lijk schattige Ponkey de shezel

 2. In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"
  Play

  In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"

Wetenschap & Planeet