Een jongen op een verlaten bootje in het opgedroogde Atescatempa-meer in Guatemala.
Volledig scherm
Een jongen op een verlaten bootje in het opgedroogde Atescatempa-meer in Guatemala. © afp

VN over klimaatverandering: wereld staat “aan rand van de afgrond”

De wereld staat door de klimaatverandering aan de "rand van de afgrond", stelt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. In een rapport dat de Verenigde Naties vandaag publiceren, staat dat 2020 een van de drie warmste jaren ooit gemeten is.

39 reacties

 • Dexter De Grave

  1 jaar geleden
  De massa van alle mensen op aarde is gelijk aan 0, en dan 14 nullen 4% van de massa van de aarde. Denkt er nu iemand rationeel dat wij ook maar iets uitmaken in onze nietigheid? Om het even figuratief te stellen; de mensmassa is 0,0000000000000047% van de aardmassa.
 • Miguel Leboucq

  1 jaar geleden
  Het klimaat veranderd altijd: bvb 4000 jaar geleden was Egypte een weelderige savanne, de Mayas zijn uiteegevallen omdat er opeens lange droogtes waren in de 16de eeuw,...
 • Mark Deckers

  1 jaar geleden
  De pre-industriële periode was niet tot 1850 / 1900, toen zaten we al meer dan 100 jaar in de industriële revolutie.
 • Jan hertogs

  1 jaar geleden
  Veel succes zou ik zeggen!
 • Thomas De Beucker

  1 jaar geleden
  Stap 1: geboortebeperking... met hoe meer we zijn hoe erger het probleem.
 1. "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
  HLN Shop

  "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspeci­a­list voor een betere nachtrust

  Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.
 2. België nog te afhankelijk van fossiele brandstoffen volgens nieuw rapport, Van der Straeten: “Energie crucialer dan ooit”
  18

  België nog te afhanke­lijk van fossiele brandstof­fen volgens nieuw rapport, Van der Straeten: “Energie crucialer dan ooit”

  België is nog te afhankelijk van fossiele brandstoffen, een afhankelijkheid die na de gedeeltelijke kernuitstap in 2025 waarschijnlijk nog zal toenemen. Daardoor heeft ons land ook amper vorderingen gemaakt met het inperken van de CO2-uitstoot. Dat zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuwe doorlichting van het Belgische energielandschap. Het IEA heeft wel lof voor de Belgische offshore windindustrie, die in 2021 de zesde grootste van de wereld was. Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is energie te midden van de huidige crisis “crucialer dan ooit”.

Wetenschap & Planeet