AFP
Volledig scherm
© AFP

VN-klimaatpanel: “Opwarming aarde beperken tot 1,5 graden haalbaar, maar we moeten nú handelen”

Het is mogelijk om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met de helft te verminderen ten opzichte van 2019 en zo het klimaatdoel van maximaal 1,5 graden opwarming in zicht te houden. Tot die conclusie komt het VN-klimaatpanel IPCC in een vandaag verschenen rapport. Volgens de klimaatwetenschappers moeten regeringen, bedrijven en consumenten dan wel nú in actie komen. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties noemt de huidige situatie een “schande”.

 1. Historisch laag peil van grootste waterreservoir in VS legt geheimen bloot: van schip uit Tweede Wereldoorlog tot lijk van maffiamoord

  Historisch laag peil van grootste waterreser­voir in VS legt geheimen bloot: van schip uit Tweede Wereldoor­log tot lijk van maffia­moord

  Lake Mead is het grootste waterreservoir in de Verenigde Staten. Het stuwmeer van Hooverdam situeert zich aan de Coloradorivier, een kleine 50 kilometer ten zuidoosten van Las Vegas. Het kunstmatige meer voorziet 25 miljoen Amerikanen van water, maar staat nu op het laagste peil sinds het in 1937 gevuld werd. Dat brengt de laatste maanden letterlijk geheimen boven water.
 2. Nog geen verbod op besproeien gazon en auto wassen: “Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt situatie wel acuut”
  Play
  Droogte
  153

  Nog geen verbod op besproeien gazon en auto wassen: “Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt situatie wel acuut”

  De adviesgroep Droogte heeft geen bijkomende maatregelen voorgesteld in de strijd tegen de droogte. “De situatie is wel degelijk ernstig, maar we blijven in code oranje”, aldus Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Dat beaamde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vanavond in ‘Terzake’. “De situatie is ernstig, maar niet precair. Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt de situatie wel acuut.”
 1. Wetenschappers waarschuwen voor ‘climate endgame’: “Er zijn voldoende redenen om te geloven dat klimaatverandering kan leiden tot een catastrofe"

  Wetenschap­pers waarschu­wen voor ‘climate endgame’: “Er zijn voldoende redenen om te geloven dat klimaatver­an­de­ring kan leiden tot een catastrofe"

  Het mogelijke verval van de maatschappij of de kans op uitsterven door de klimaatverandering wordt onvoldoende onderzocht. Dat schrijven klimaatwetenschappers in een analyse in een wetenschappelijk vaktijdschrift. Er zijn volgens hen voldoende redenen om te geloven dat de klimaatverandering tot een apocalyptische ramp of ‘climate endgame’ zou kunnen leiden, een scenario waar we momenteel niet op voorbereid zijn.
 2. Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
  Jobat

  Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts

  Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx.

Wetenschap & Planeet