Volledig scherm
© photonews

Vlaming leeft gemiddeld 14 maanden minder lang gezond door fijn stof

Door de impact van fijn stof gingen in 2018 in het Vlaams Gewest 148 gezonde levensjaren verloren per 10.000 inwoners. Dat betekent dat de gemiddelde Vlaming 14 maanden minder lang gezond blijft door blootstelling aan fijn stof, zo blijkt donderdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.

6 reacties

 • Hans Schoen

  1 maand geleden
  Marlene, een 10tal autootjes maar? LOL Bij ons dag en nacht stinkmobielen die lawaai en stank geven. Spoorweg dicht en je ruikt het nog erger. Om 5u al wakker van bonkende aanhangwagens en zwaar vervoer, alles in huis trilt mee. zelfs het hele dak soms. Een vriend van ons woont iets verder vd baan. Ongvr 25 meter aan een heel druk rondpunt, iets minder lawaai maar 3dubbel meer fijnstof, dag in dag uit. Blij dat die stinkmobielen stilaan verdwijnen.
 • Yves Steenssens

  2 maanden geleden
  Weet niet of afstandsloper Marco Maerten mij zou hebben geklopt in de echte tien miles der stormfuseliers te  Siegen(1967) in volledige gevechtsuitrusting    - tweede volgde op minuten en derde op 5 min.- mijn tijd was sneller dan die van de para's ooit- dit heeft niks te maken met deze rubriek maar mijn belangrijk artikel werd zeker weer geveegd - toch bedankt voor het andere waar ik een aan de waarheid grenzende zekerheid de waarheid schreef - uitvinder en energiedeskundig Yves Mvg
 • Marco Maerten

  2 maanden geleden
  Sobek Wessels,hou eens op met die ontkenningsretoriek.U weet maar al te goed dat bij windstilte in en rond onze steden de vervuiing NIET van over de grens komt,maar van het plaatselijk verkeer en van automobilisten die BEWUST hun roetfilters lieten verwijderen.Zulke rijden er nog tienduizenden rond,hoog tijd om die een fikse boete te geven die ze nog jaren mogen voelen,want feitelijk zijn ze moordenaars.
 • Gerard Braeckmans

  2 maanden geleden
  Fijnstof stopt aan de taalgrens.
 • Sobek Wessels

  2 maanden geleden
  Hoeveel van dat Fijnstof komt uit onze buurlanden zoals Duitsland en hun Industie in Nordrhein Westfalen ??
 1. Uitstoot broeikasgassen in EU sinds 1990 al met 24 procent gedaald

  Uitstoot broeikas­gas­sen in EU sinds 1990 al met 24 procent gedaald

  De uitstoot van broeikasgassen in de 27 landen van de Europese Unie is in 2019 met 3,7 procent gedaald. In vergelijking met het referentiejaar 1990 is de uitstoot al met 24 procent teruggedrongen. Dat blijkt maandag uit het nieuwe voortgangsverslag over de klimaatactie in de EU. Volgens Commissie-vicevoorzitter Frans Timmermans, bevoegd voor de uitvoering van de Green Deal, kan de EU haar ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden zeker waarmaken, maar moeten de inspanningen in alle sectoren nog verder worden opgevoerd. Achter de Europese cijfers gaan grote verschillen per lidstaat schuil. België mist al zijn doelstellingen.
 1. Zone 30 in alle steden? Ruim helft Belgen is géén voorstander
  PREMIUM

  Zone 30 in alle steden? Ruim helft Belgen is géén voorstan­der

  Op 1 januari verandert Brussel in een grote zone 30. Slechts op enkele verbindingswegen in de hoofdstad mag dan uitzonderlijk nog hooguit 50 km/u worden gereden. Leuven hanteert die maatregel al in haar hele stadscentrum. Een veralgemening van de regel, waarbij in alle steden een gehele snelheidsbeperking van 30 km/u zou gelden, ziet iets meer dan de helft van de Belgen echter niet zitten. Dat blijkt uit een rondvraag van verkeersveiligheidsinstituut VIAS. Tegenstanders spreken onder meer van een pestmaatregel.
 1. Woelende baby gaat als losgeslagen tol tekeer op slapende mama
  Play

  Woelende baby gaat als losgesla­gen tol tekeer op slapende mama

 2. Bidens hond Major krijgt eigen 'indoguration'
  Play

  Bidens hond Major krijgt eigen 'indogurati­on'

Wetenschap & Planeet