Naar aanleiding van het PFAS-schandaal worden er daar nu veel “resources op ingezet, maar eigenlijk is er een analoge aanpak nodig voor al die andere categorieën van stoffen", volgens de VMM-topman.
Volledig scherm
Naar aanleiding van het PFAS-schandaal worden er daar nu veel “resources op ingezet, maar eigenlijk is er een analoge aanpak nodig voor al die andere categorieën van stoffen", volgens de VMM-topman. © Photo News

Vlaamse Milieumaatschappij: "Normen worden overschreden voor heel wat meer stoffen dan PFOS"

"Er valt qua waterbeheer de beschouwing te maken dat de milieukwaliteitsnormen op heel veel plaatsen worden overschreden in Vlaanderen, voor pesticiden, voor PAK's, voor metalen, voor polygechloreerde difenylethers,..." Dat zei de topman van de Vlaamse Milieumaatschappij in de Vlaamse onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling. 

 1. Ook in Ronse hallucinante waarden toxische stoffen gevonden, toxicoloog Jan Tytgat: “Stop de lozingen in heel Vlaanderen”
  PREMIUM

  Ook in Ronse hallucinan­te waarden toxische stoffen gevonden, toxicoloog Jan Tytgat: “Stop de lozingen in heel Vlaanderen”

  Ook Ronse is hard getroffen door het PFOS-monster. Vorige week kregen enkele bewoners al te horen dat ze best geen eieren of zelf geteelde groenten eten, vanavond krijgen ze op een bewonersvergadering te weten hoe erg het probleem wel niet is. “De resultaten zijn zorgwekkend”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. “We moeten in heel Vlaanderen per direct stoppen met toxisch afvalwater te lozen."
 2. Klassiek spaarboekje bij grootbank? Dan verdubbelen je spaarcenten na… 636 jaar
  Spaargids.be

  Klassiek spaarboek­je bij grootbank? Dan verdubbe­len je spaarcen­ten na… 636 jaar

  De rente op onze spaarboekjes is al lang geen vetpot meer. Bij de wettelijke minimumrente voor gereglementeerde spaarrekeningen, die de meeste grootbanken hanteren, duurt het liefst 636 jaar vooraleer je spaarcenten verdubbelen. Wie kiest voor spaar- of beleggingsproducten met een hoger rendement, slaagt er mogelijk wel nog in om bij leven zijn kapitaal met 100% te zien aangroeien. Spaargids.be beschrijft hoe dat kan.
 3. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.