Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Vervuilende houtkachels zijn grootste bron van hernieuwbare energie in Vlaanderen

Niet zonnepanelen of windmolens maar wel hout- en pelletkachels zijn de grootste bronnen van hernieuwbare energie in Vlaanderen. Dat schrijft VRT NWS. In 2016 kwam iets meer dan 22 procent van de hernieuwbare energie uit houtverbranding, maar dat is eigenlijk het meest vervuilend van allemaal. Volgens technologiefederatie Agoria hoeft die verwarmingsmethode geen effect op de luchtkwaliteit te hebben, als we op de juiste manier stoken en kachels van meer dan vijfendertig jaar verdwijnen.

166 reacties

 • David Van der Meersch

  3 jaar geleden
  Kom eens af met bewijzen! Ik geloof er niets van!!! Bewijs het aan het volk, mss komt er dan meer begrip! Leve de houtkachel zeg ik jullie ...
 • Polle Vandendesser

  3 jaar geleden
  Als je aan zee bent kijk eens naar de horizon als er niet veel wind is als er wel wind is is dat ook zo maar minder zichtbaar, jawel een bruine gloed van de schepen die varen op zware pitch dit is eenongefilterde brij ,een zwarte smurrie waar die scheepsmotoren op draaien 1000x meer vervuilend dan stookolie !
 • Jan Baroen

  3 jaar geleden
  Natuurlijk zijn de eigenaars van een houtkachel en open haard tegen de commentaar. Niet vergeten dat zij wel de enigen zijn die geen taks betalen: Dieselrijders betalen taks, zij die verwarmen met elektriciteit en gas betalen ook taks. Stokers met hout betalen niets en vervuilen massaal. De waarheid kwetst natuurlijk, dat is begrijpelijk.
 • Zachy Heeren

  3 jaar geleden
  Een hoop zever in een potje. Zolang als de mensheid bestaat wordt er met hout gestookt, nu zou dat dan in één keer slecht zijn. Dikke zever nogmaals,hoelang zal het gaan duren voor er weer een één of andere taks komt? Ze kunnen allemaal de boom in, ik zal hem wel opstoken met die verwaande hufters erbij. En trouwens, heb net een tweede pelletkachel gekocht. Die dieven warmen zich op met geld van de burger.
 • Erwin Cauwenbergh

  3 jaar geleden
  Gek toch hoe deze regering het weer eens voor elkaar krijgt iedereen tegen elkaar op te zetten. Eerst iedereen tegen ellaar opzetten en dan toeslaan. Wie dit niet ziet is stekeblind. Eerst crimineel genoemd met mijn zonnepanelen en dan met mijn diezelwagen en nu met mijn houtkachel. Arm arm belgie ( ja met kleine b )

Wetenschap & Planeet