Verlaten schip met 1.000.000 olievaten aan boord is tikkende tijdbom in Rode Zee
Voor de kust van Jemen ligt al vijf jaar een verlaten olietanker te vervallen. De zeereus heeft vier keer meer ruwe olie aan boord dan de tanker Exxon Valdez, die in 1989 een enorme milieuramp veroorzaakte in Alaska. Wetenschappers vrezen een nieuwe megaramp in de Rode Zee en trekken aan de alarmbel.
Delen per e-mail
Het schip, de FSO Safer, is eigendom van het Jeminitische staatsbedrijf Yemen Oil and Gas Corporation. In 2015, aan het begin van de oorlog in Jemen, viel het in handen van de Houthi-rebellen. De 45 jaar oude tanker ligt sindsdien onbemand voor anker in de Rode Zee.
Onderhoudsbeurten bleven uit en dat eist zo zijn tol: in mei van dit jaar drong zeewater al binnen in het motorcompartiment van het schip en rond de Safer zijn ook olievlekken opgemerkt.
Exxon Valdez
Volgens een nieuwe studie bevat de tanker nog een miljoen vaten olie. Ter vergelijking: dat is vier keer de hoeveelheid olie die 31 jaar geleden in de natuur terechtkwam bij de enorme milieuramp met de Exxon Valdez voor de kust van Alaska.
Als niet snel wordt ingegrepen dreigt straks een nieuwe megaramp in de Rode Zee, zo waarschuwen onderzoekers in Frontiers in Marine Science.
Een lek in de winter zou extra rampspoed betekenen. De stroming in het zeewater in de regio is dan immers sterker dan in de zomer, wat de olie veel meer zou verspreiden en de schade nog groter zou maken, zo toont ook onderstaande simulatie.
“Tikkende tijdbom”
De achtergelaten tanker is een tikkende tijdbom, trekt Karine Kleinhaus, co-auteur van het onderzoek, aan de alarmbel. “Lekkende olie zou zich door de oceaanstromen meteen verspreiden, en de unieke koraalriffen in het noorden van de Rode Zee en de Golf van Akaba treffen.”
Een olielek zou ook zware gevolgen hebben voor de visserij in het gebied, waar veel Jemenieten afhankelijk van zijn. Ongeveer 126.000 vissers riskeren bij een milieuramp hun werk te verliezen, zo blijkt uit een schatting van de Jemenitische milieuorganisatie Groene Droom.
“Het is dringend tijd om de potentiële verwoesting van het zeeleven te voorkomen, tevens het inkomen en de gezondheid van miljoenen mensen in een half dozijn landen die grenzen aan de Rode Zee”, roept Kleinhaus op.
Houthi-rebellen
De onderzoekers vragen dat de Verenigde Naties (VN) en de Internationale Maritieme Organisaties snel actie ondernemen om de dreiging die de Rode Zee boven het hoofd hangt, aan te pakken. Eind vorige maand kregen de VN eindelijk toestemming van de Houthi-rebellen om aan boord te gaan van het schip.
Volgens een VN-woordvoerder zou een gespecialiseerd team begin volgend jaar de tanker kunnen bezoeken. Doel is om de schade vast te stellen en de Safer te herstellen om een milieucrisis te voorkomen. “Ondanks de moeilijke werkomstandigheden moeten we tot het uiterste gaan om in de eerste plaats een technische evaluatie en kleine reparaties uit te voeren”, stelde Inger Andersen, de milieuverantwoordelijke van de VN, deze zomer al.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gat in ozonlaag boven Antarctica was in december nooit zo groot
Het gat in de ozonlaag boven Antarctica was nog nooit zo groot rond deze tijd van het jaar. Dat meldt het Duitse centrum voor Lucht-en Ruimtevaart (DLR). Normaal gezien verkleint het gat rond deze tijd, omdat op het zuidelijk halfrond de zomer aanbreekt, maar dat is nu amper gebeurd. -
Samsung laders zullen geleidelijk uit telefoondoosjes verdwijnen
-
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
-
Windplan moet zorgen voor 2.500 megawatt vermogen tegen 2030 in Vlaanderen
De Vlaamse regering heeft vrijdag het Windplan van minister van Energie Zuhal Demir goedgekeurd. Dat moet ervoor zorgen dat we in 2030, vijf jaar na de geplande sluiting van de kerncentrales, aan een geïnstalleerd vermogen van 2.500 megawatt (MW) zitten. -
Nieuw-Zeeland roept klimaatnoodtoestand uit: “Erkenning voor toekomstige generaties”
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft vandaag in het parlement de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Ze noemde daarbij de klimaatverandering “een van de grootste uitdagingen van onze tijd”. Daarmee sluit Nieuw-Zeeland zich aan bij de ruim dertig andere landen die eerder al dergelijke noodtoestand afgekondigden. Binnen vijf jaar, in 2025, moet de overheid er volledig klimaatneutraal zijn. -
Bijna helft Duitse elektriciteitsverbruik gedekt door groene stroom
Bijna de helft van de elektriciteit die dit jaar door de Duitsers werd verbruikt, was afkomstig van hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en biomassa. Dat blijkt uit cijfers die maandag werden vrijgegeven. -
Toch nog kleinste dwergbuidelrat gevonden op Kangaroo Island na verwoestende bosbranden
Meer dan 60.000 koala’s werden getroffen door de alles verterende bosbranden op Kangaroo Island in deelstaat Zuid-Australië vorig jaar. De kleinste dwergbuidelratten op het eiland leken plots zelfs met uitsterven bedreigd. Het is daarom hoopvol nieuws dat er toch nog eentje is ontdekt, ook al zijn de diertjes nu op hun kwetsbaarst.
4 reacties
Geert Tamsyn
Glen Gysels
Andy Casier
ANTONIO POL