EPA
Volledig scherm
© EPA

"Veel grotere hoeveelheden plastics op oceaanbodem dan aan oppervlak”

De hotspots op zeeën en oceanen waar plastic samendrijft of aanspoelt geven volgens waterbouwkundig ingenieur Erik Toorman (KU Leuven) een vertekend beeld van de aanwezigheid van plastics. "Je vindt plastics immers ook terug op de oceaanbodem en zelfs in veel grotere hoeveelheden dan aan het oppervlak", aldus Toorman die betrokken is bij het Europees onderzoeksproject WEATHER-MIC over de aanwezigheid van microplastics in de Baltische Zee. 

5 reacties

 • willy zachel

  4 jaar geleden
  De oceanen zijn reeds gedeeltelijk vernietigd en zullen uiteindelijk totaal vernietigd worden door plastic afval die er word in gestort binnen 20 jaar zwemt er geen enkele vis meer in rond ! en terwijl wij hier zo onnozel zijn om plastic rietjes te verbieden gooien ze in azie en china miljoenen tonnen plastic afval in de zee Dat nog gaan opkuisen is gewoon onmogelijk !
 • Lieven Vermandere

  4 jaar geleden
  Ik heb er rondreis door Azië opzitten en kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen uit welke hoek die plastiekbrei komt. Wat ik daar heb gezien tart alle verbeelding. Anuna en co zouden daar eens een kijkje moeten nemen. We kunnen hier nog lang wattestaafjes en rietjes verbieden...het zal geen moer helpen.
 • melissa delrue

  4 jaar geleden
  De meeste plastics hebben een hogere dichtheid dan water en zakken naar de bodem. De lichtere kunststoffen (PP varianten) worden wel in de grootste hoeveelheden gebruikt, vooral voor verpakking. Maar de zwaardere plastics zijn daardoor bijzonder moeilijk op te ruimen. Bovendien bevatten die meestal glasvezels, carbonvezels of andere vulmiddellen die niet bepaald plezierig zijn.
 • Willy Van de Camp

  4 jaar geleden
  Verkeerde foto!! hier zie je plastic in een tropische oceaan, deze vissen komen niet voor in de Baltische zee!! Waarom heeft men het steeds over de vervuiling in Europa??? We zijn hier de beste sorteerders en hebben een positieve mentaliteit. Op het Afrikaans continent is het wat anders!
 • Pa. Pe.

  4 jaar geleden
  Ik begrijp nog steeds niet hoe al die plastic in zee komt. Wordt die daar gedumpt door afvalverwerkers of zo?
 1. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  9

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.