"Tegen 2050 meer plastic dan vis in oceaan als we niets doen”
De Verenigde Naties (VN) hebben donderdag gewaarschuwd voor het groeiende probleem met plastic afval. Jaarlijks produceren we ongeveer driehonderd miljoen ton aan plastic afval, het equivalent van het gewicht van de totale wereldbevolking. Wanneer we geen actie ondernemen, zal er tegen 2050 meer plastic rondzwerven in de oceanen dan dat er vissen zijn, waarschuwt de VN.
Zo produceert men steeds vaker single-use plastics, goed voor eenmalig gebruik, in plaats van duurzame plastic producten. Niet enkel het product is vervuilend, maar ook de productie, met niet-hernieuwbare grondstoffen zoals olie.
Daarnaast zou de manier waarop we met plastic afval omgaan moeten verbeteren, zegt de VN. Slechts negen procent van al het plastic afval ooit geproduceerd wordt, wordt gerecycleerd. Twaalf procent wordt verbrand, maar de overige 79 procent eindigt op stortplaatsen of in de natuur. Uit recent onderzoek blijkt dat vooral sigarettenfilters, die minuscule plasticvezels bevatten, het meest worden gevonden in het milieu. Daarna volgen onder andere drinkflesjes, winkelzakken en rietjes.
Dit plastic afval stroomt vaak via rivieren en andere waterlopen van het binnenland naar de oceaan. Zo bevatten tien verschillende rivieren in Azië en Afrika, waaronder de Nijl, de Mekong en de Indus, 90 procent van de acht miljoen ton plastic die jaarlijks in de oceaan terechtkomt. Het merendeel van deze items zullen nooit volledig vergaan, ze worden gewoon kleiner en belanden vervolgens in ons kraanwater of via voeding op ons bord.
De Verenigde Naties roepen de verschillende regeringen daarom op om meer actie te ondernemen in de strijd tegen plasticvervuiling. Verschillende landen, waaronder heel wat Afrikaanse landen, hebben al belangrijke stappen gezet. Maar ook burgers kunnen met kleine initiatieven hun steentje bijdragen, zegt de VN.
Bekijk ook: Dierenarts vindt stuk plastic van 30 centimeter in schildpad
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Studie: coronapandemie vervuilt oceanen met meer dan 25.000 ton plastic afval
-
Greenpeace daagt Europese Commissie voor rechter voor "greenwashing" kernernergie en gas
Acht afdelingen van Greenpeace, waaronder die van België, dagen de Europese Commissie voor het Europese Hof van Justitie omdat die investeringen in fossiele gassen en kernenergie als 'duurzaam' erkent. Dat heeft de milieuorganisatie vandaag bekendgemaakt. -
PREMIUM
Zijn onze huisdieren slecht voor het milieu? “Een jaar lang je hond voeden komt overeen met een autorit van 3.677 km”
We kunnen niet zonder onze huisdieren. Maar wist je dat onze trouwe viervoeters een forse ‘pootafdruk’ achterlaten op het milieu? Hoe komt dat en wat kan je doen om de impact van je gezelschapsdier te verkleinen? “Een echte buitenkat binnenhouden is een knauw in het welzijn van het dier.” -
-
15
Overmatig gebruik van waterkering dreigt Venetië te veranderen in “stinkend moeras”
-
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
Doe je aan pensioensparen? Hoe zeker ben je dan dat je op de pensioenleeftijd het bedrag dat je verwacht ook effectief krijgt? Spaargids.be pluist de verschillende scenario’s bij het opnemen van je centen uit. -
De ‘Great Pacific Garbage Patch’ creëert nieuwe drijvende ecosystemen
Wetenschappers hebben bloeiende gemeenschappen van kustdiertjes ontdekt, waaronder kleine krabben en anemonen, duizenden kilometers van hun oorspronkelijke woonplaats. Ze leven en planten zich voort op het plastic afval van de ‘Great Pacific Garbage Patch’. -
Jobat
Chemie-/farmasector betaalt het best, maar vacatures raken niet ingevuld: hoe komt dat? En welke profielen zijn nu in trek?