De reusachtige Hooverdam met daarachter Lake Mead.
Volledig scherm
De reusachtige Hooverdam met daarachter Lake Mead. © EPA

Stuwmeer Hooverdam stevent af op laagste peil ooit: voor het eerst sinds jaren 30 dreigt watertekort

De bekende Hooverdam, op de grens van de Amerikaanse staten Arizona en Nevada, werd in 1936 opgeleverd. De dam — 221 meter hoog en 379 meter lang — houdt het water van de Coloradorivier op. Zo ontstond het stuwmeer Lake Mead, waarvan het waterpeil straks een historisch dieptepunt bereikt.

1 reactie

 • Pieter De Ruyter

  2 weken geleden
  Lake Powell laten leeglopen in Lake Mead,Lake powell heeft namelijk een zeer grote oppervlakte,en er is dus zeer veel verdamping,het is bovendien gelegen op zandsteen die zeer poreus is.Lake Mead is meer een diepe bak met water,het enige nadeel is dan weer dat het veel lager ligt en er dus hogere temperaturen zijn.Stuwmeren en landbouw in de woestijn is een risicovol zaakje.
 1. Ghana plant miljoenen bomen op één dag om ontbossing tegen te gaan
  8

  Ghana plant miljoenen bomen op één dag om ontbossing tegen te gaan

  In het West-Afrikaanse land Ghana hebben vrijwilligers afgelopen vrijdag bijna 2,7 miljoen bomen geplant op één dag. Initieel wou de regering vijf miljoen bomen planten om de ontbossing in het land tegen te gaan. Zo is Ghana een groot deel van de bossen kwijtgeraakt door de landbouwuitbreiding, de goudmijnbouw en het kappen van bomen voor houtproductie. In totaal zou het land nog slechts over een vijfde van de bossen beschikken die het in de jaren 90 had.

Wetenschap & Planeet