Een op steenkool draaiende elektriciteitscentrale in Datong, China. Volgens het rapport is de wereldwijde stijging van fossiele uitstoot vooral te wijten aan het toenemende gebruik van steenkool in China.
Volledig scherm
Een op steenkool draaiende elektriciteitscentrale in Datong, China. Volgens het rapport is de wereldwijde stijging van fossiele uitstoot vooral te wijten aan het toenemende gebruik van steenkool in China. © AFP

Studie: nog steeds geen neerwaartse trend in wereldwijde uitstoot van broeikasgassen

De wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door de verbranding van kolen, olie en gas zal naar verwachting in 2021 weer in de buurt komen van het niveau van voor de crisis, na een daling in 2020 als gevolg van de coronapandemie. Als de huidige trends zich doorzetten en ook het weg- en luchtverkeer weer op het oude niveau komt, zou er in 2022 zelfs sprake kunnen zijn van een nieuwe piek. Dat blijkt uit de nieuwste analyse van het ‘Global Carbon Project’ onder leiding van de universiteiten van Exeter in het Verenigd Koninkrijk en Stanford in de Verenigde Staten.

  1. Antwerpen op klimaatkoers: CO2-uitstoot met kwart gedaald tegenover 2005
    PREMIUM
    Antwerpen

    Antwerpen op klimaat­koers: CO2-uit­stoot met kwart gedaald tegenover 2005

    Terwijl in het Schotse Glasgow de 26ste klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaatsvindt, komt Antwerpen met hoopvol klimaatnieuws. Want in de stad is de CO2-uitstoot in 2019 met 25,2 procent gedaald in vergelijking met het referentiejaar 2005. Met een emissiedaling van 39 procent doen vooral de Antwerpse gezinnen hun duit in het ‘klimaatzakje’. De transportsector scoort dan weer slecht.