De Bhalswa vuilnisbelt in Delhi, India.
Volledig scherm
De Bhalswa vuilnisbelt in Delhi, India. © REUTERS

Sommige vuilnisbelten stoten evenveel broeikasgas uit als 1,5 miljoen auto's samen

Sommige vuilnisbelten op de wereld zijn grote uitstoters van methaan (CH4), na CO2 een van de belangrijkste broeikasgassen. Dat zeggen wetenschappers van het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek (SRON), die met behulp van satellietgegevens de plekken op de aarde hebben opgespoord waar veel methaan wordt uitgestoten.

 1. ‘Dahmer’ op Netflix verslonden? Dan zijn deze titels als volgende aan de beurt
  TV
  3

  ‘Dahmer’ op Netflix verslonden? Dan zijn deze titels als volgende aan de beurt

  ‘Monster: The Jeffrey Dahmer Story’ wordt gruwelijk goed bekeken op Netflix. De controversiële tiendelige reeks over de Amerikaanse lustmoordenaar/kannibaal die tussen 1978 en 1991 zeventien jongens en jonge mannen om het leven bracht, kende volgens de streamingzender het beste debuut ooit én krijgt deze week een toemaatje in de vorm van een driedelige docu. Dat true crime vermengd met tv-drama massaal veel belangstelling lokt, is een fenomeen waar veel verdeeldheid rond bestaat. Maar indien het primitieve, instinctieve deel van uw psyche hongerig blijft naar meer, dan zijn er genoeg seriemoordenaarverhalen om de rest van het jaar mee op te vullen.
 2. Aangepast dieet laat koeien van veehouder Geert minder boeren: “Wereldprimeur én vooral goed voor klimaat”
  Watou

  Aangepast dieet laat koeien van veehouder Geert minder boeren: “Wereldpri­meur én vooral goed voor klimaat”

  Al acht maanden stoten de koeien van landbouwers Geert en Sofie van De Biezenhoeve in Watou minder methaan uit, een gas dat verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. De boeren bereiken dat resultaat door de klimaatkoeien een aangepast dieet voor te zetten. Het gaat om een wereldprimeur. “En nee, de methaanuitstoot van koeien komt niet door hun protjes, wel door de lucht die ze uitademen.”
 3. Steenkoolcentrales Nederland mogen weer volop draaien. Ook Duitsland doet het. Is het voor ons een optie? En hoe vervuilend is dat allemaal?
  PREMIUM

  Steenkool­cen­tra­les Nederland mogen weer volop draaien. Ook Duitsland doet het. Is het voor ons een optie? En hoe vervuilend is dat allemaal?

  Steenkool is in Europa terug van nooit weggeweest. Door de oorlog in Oekraïne laat Nederland zijn centrales weer op volle toeren draaien. En Oostenrijk wil een gascentrale omvormen tot een kolencentrale. Liever de afhankelijkheid van dat dure gas wat terugdringen, ook al betekent dat meer smurrie in de lucht. Maar hoe vervuilend is dat dan? En stelt het iets voor in vergelijking met bijvoorbeeld China? “Alleen als noodmaatregel is het nog verdedigbaar.”
 4. Zo redt u het klimaat (een beetje): kleine aanpassing in eetgewoontes heeft al effect
  PREMIUM

  Zo redt u het klimaat (een beetje): kleine aanpassing in eetgewoon­tes heeft al effect

  HLN zocht samen met VTM Nieuws uit hoe u zelf het klimaat - minstens een beetje - kan redden. Zonder uw leven om te gooien of uw bankrekening te plunderen. We blijven zo dicht mogelijk bij het dagelijkse leven van de Vlaming, zodat u uw steentje kan bijdragen om de klimaatopwarming binnen de perken te houden. Vandaag nemen we ons voedingssysteem onder de loep. Dat is verantwoordelijk voor zo’n 18 procent van de klimaatafdruk van de doorsnee West-Europeaan. Hoe zal de klimaatverandering zich laten voelen op ons bord? En hoe kunnen we ons dagelijks menu veranderen om hier iets aan te doen?