Het schip Akademik Lomonosov verlaat zijn werf in Sint-Petersburg.
Volledig scherm
Het schip Akademik Lomonosov verlaat zijn werf in Sint-Petersburg. © REUTERS

Rusland stuurt drijvende kerncentrale naar Noordpool: "Tsjernobyl op ijs"

Wetenschap & PlaneetRusland heeft een omstreden drijvende kerncentrale voor de energievoorziening van zijn buitenposten in het Noordpoolgebied te water gelaten. 

22 reacties

 • mich lee

  3 jaar geleden
  Waarom denkt iedereen bij olie steeds maar aan brandstof. Die stomme laptop waar je op werkt is ook gemaakt van olie. Alle plastic is gemaakt van olie, niet enkel de verpakking. Maar je hele auto, je hele huis zit vol met harde plastics gemaakt van olie. Ook als er geen olie meer gebruikt wordt als brandstof blijven we olie nodig hebben. Het si een schande dat deze grondstof gewoon verbrand wordt, het is beter deze te gebruiken voor kunststoffen. Sommigen hebben immers (nog) geen alternatief.
 • leo Mariën

  3 jaar geleden
  Eigenlijk toch wel gek! Het zijn net Rusland, India en China die nieuwe kerncentrale's aan het bouwen zijn en in dit geval om gas te gaan winnen. Deze gaswinningen gaat men vervolgens verkopen aan het westen die hun kerncentrales sluiten. Het zijn net de fossiele brandstoffen zoals olie en gas die erg veel CO2 uitstoten en voor de opwarming van de aarde zorgen?
 • Christine Laevers

  3 jaar geleden
  De laatste intacte gebieden op deze planeet moeten er aan. Als back-up voor ongebreidelde overbevolking. Dat consumentenwereldje stort vroeg of laat ineen. Dan is het terug zoals in de vroege middeleeuwen met tienen in bed, voor de warmte.
 • paul van gele

  3 jaar geleden
  Zeer goed bekeken van de Russen dat ze de gas en olie daar gaan op pompen. Dan kunnen wij achtereen onze peren verwisselen voor gas en olie. De Wever is deze week toch al Cola Zero gaan drinken in Rusland voor de goede zaak voor hem zelf en voor de Socialisten hem voor zijn.
 • johan debue

  3 jaar geleden
  Rusland en China zijn voortrekkers als het om kernenergie gaat.Vandaag geen zon dus moeten we het stellen met 10% zon en de windmolens de rest maar er zullen in de toekomst ook dagen zijn zonder zon en wind dan maar stoken met gas dan komt er terug meer co2 in de atmosfeer en dat terwijl er meer verbruik zal zijn dat valt niet zomaar op te lossen zonder kernenergie jammer dat velen dat niet begrijpen.

Wetenschap & Planeet