Een mondmasker weggesmeten in de natuur in het Oostenrijkse Scharnitz.
Volledig scherm
Een mondmasker weggesmeten in de natuur in het Oostenrijkse Scharnitz. © EPA

Rondslingerende mondmaskers kunnen het milieu eeuwenlang schaden

Een milieuramp dreigt indien mensen achteloos mondmaskers op straat en in de natuur blijven wegsmijten. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Portsmouth. De meeste mondmaskers bevatten plastic en het kan tientallen jaren, zelfs eeuwen duren eer ze vergaan.

37 reacties

 • Eric Grosemans

  12 maanden geleden
  De mens is het enige dier dat zijn eigen nest bevuilt.
 • Walter Lippens

  12 maanden geleden
  Ronny Ooijen, voor een percentje op mijn energiefactuur mogen ze gerust een honderdtal van die vaten in mijn tuin komen leggen. Geen enkel probleem.
 • Ronny Ooijen

  12 maanden geleden
  Jan Vannuffelen, hoe weet u dat die randen enkel wat verroest zijn? Heeft u die vaten dan al gezien? Dat er wel degelijk lekkende vaten zijn, werd reeds in 2013 bevestigd door een kaderlid van de kerncentrale in Doel. Door het gebruik van grind ontstond een Alcali-Silica-reactie, de chemische reactie waardoor de gel wordt gevormd. De start van de definitieve berging van de vaten was gepland voor 2019, maar dan moet wel eerst een adequate oplossing gevonden worden voor de gel. Zo , nu u weer.
 • cor vermonden

  12 maanden geleden
  En onze overheid heeft er miljoenen gratis uitgedeeld en dubbel besteld om fraude te promoten en zwart geld voor de voetbalmaffia tevreden te stellen.
 • Jan Vannuffelen

  12 maanden geleden
  Ronny Ooijen, heb je die LEKKENDE vaten al gezien. Dat zijn stalen vaten waarin laagradioactief afval met beton ingegoten zit. De randen van die vaten zijn wat verroest, dat noemen de groenen lekken. Dat vat mag volledig wegroesten, dan staat er nog een blok beton. Dat van die lekken is je reinste onzin.
 1. Coronapil Pfizer beschermt tegen ziekte en overlijden, Biden bestelt doses voor 10 miljoen Amerikanen, omikron doet effect vaccin met 23% dalen
  UPDATE

  Coronapil Pfizer beschermt tegen ziekte en overlijden, Biden bestelt doses voor 10 miljoen Amerikanen, omikron doet effect vaccin met 23% dalen

  Het coronamedicijn van Pfizer vermindert de kans op ziekenhuisopname en overlijden met 89 procent bij niet-gevaccineerde risicopatiënten. Dat blijkt uit nieuwe resultaten die het bedrijf bekendmaakte. Het medicijn moet dan wel binnen de drie dagen na de eerste symptomen toegediend worden. Ook tegen de nieuwste variant zou een behandeling met Paxlovid effectief blijven De Amerikaanse president Joe Biden bestelt alvast voldoende pillen voor 10 miljoen inwoners. Bij het Pfizer-vaccin daalt het effect door omikron wel van 93 naar 70 procent.