De hoogste boom in het Amazonewoud, de Angelim Vermelho boom (Dinizia Excelsa Ducke), met een hoogte van 88,5 meter - even hoog als een flatgebouw met 25 verdiepingen - en een omtrek van 9.9 meter.
Volledig scherm
De hoogste boom in het Amazonewoud, de Angelim Vermelho boom (Dinizia Excelsa Ducke), met een hoogte van 88,5 meter - even hoog als een flatgebouw met 25 verdiepingen - en een omtrek van 9.9 meter. © AFP

Rechter: “Brazilië dreigt Amazone aan drugshandelaren te verliezen”

Brazilië loopt het risico de controle over zijn uitgestrekte Amazone te verliezen aan de georganiseerde misdaad en drugssmokkelaars. Daarvoor waarschuwt een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof. Om de achteruitgang van het regenwoud te stoppen en orde in het wetteloze gebied te herstellen heeft Brazilië internationale hulp nodig, aldus de rechter.

 1. Inheemse stam houdt 70 toeristen gegijzeld in Amazonewoud: “Bijna geen drinkwater meer, baby’s zijn aan het huilen”

  Inheemse stam houdt 70 toeristen gegijzeld in Amazone­woud: “Bijna geen drinkwater meer, baby’s zijn aan het huilen”

  In een afgelegen stuk van het Amazonewoud houdt een inheemse stam minstens 70 toeristen gegijzeld. De reizigers deden een uitstap met een rivierboot in Peru, maar werden tot hun grote ontzetting plots staande gehouden. Watson Trujillo, de leider van de stam, hoopt hiermee een duidelijke boodschap naar de regering te sturen: doe iets aan het olielek in de Maranon-rivier, want de omstandigheden zijn niet langer leefbaar.
 2. PORTRET. Lula, de “meest geliefde leider ter wereld” die Brazilië weer zal besturen
  PREMIUM

  PORTRET. Lula, de “meest geliefde leider ter wereld” die Brazilië weer zal besturen

  Lula is terug - op de meest nipte manier, dat wel. Links icoon Luiz Inácio Lula da Silva (77) wint met 50,84 procent van de stemmen, tegen 49,16 procent voor huidig extreemrechts president Jair Bolsonaro. In 2018 mocht Lula niet deelnemen aan de verkiezingen, omdat hij voor corruptie de gevangenis in moest - een complot van Bolsonaro zo bleek later. Op zijn zevende had hij nog nooit een brood gezien en Obama noemde hem ‘s werelds populairste leider. Wie is Lula da Silva?