Niras
Volledig scherm
© Niras

Opslag van nucleair afval kost minstens 8 miljard euro

De nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (Niras) werkt aan een nieuwe raming van de kosten voor de opslag van nucleair afval. De kosten zouden minstens 8 miljard euro bedragen, een pak meer dan de oorspronkelijk geplande 3,2 miljard. Dat bericht Le Soir.

43 reacties

 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  Ferdinand Engelbeen, dat brengt de kost voor ontmanteling en opslag van nucleair afval dus op >20 miljard, die provisie of afschrijving van Electrabel is dus een lachertje. 10 miljard, en nog steeds oplopend, voor dat vingerhoedje, dat kan tellen. En dan is de kost van het risico nog niet eens in rekening gebracht. Wie zei ook weer dat kernenergie de goedkoopste oplossing was?
 • Ferdinand Engelbeen

  3 jaar geleden
  Geert Tamsyn, mijn bron is: Synthese van het vierde rapport van het NIRAS, februari 2018. Dat de opslag (veel) duurder wordt is nu pas volop in onderzoek en staat uiteraard niet in dat rapport. Indien dat het geval is, zal Electrabel (dus wij) meer moeten afdragen. De inkapseling van een ontplofte reactor met een massa gesmolten kernmateriaal is niet te vergelijken met het veilig insluiten voor 40 jaar van een normaal gestopte, lege reactor...
 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  Dat klopt niet, Ferdinand Engelbeen, u hebt duidelijk de laatste versie niet gelezen. De kost voor het stockeren van het afval is ondertussen verdubbeld, die 4,5 miljard provisie is een lachertje. Tsjernobyl heeft ondertussen bewezen dat inkapseling geen goede oplossing is.
 • Ferdinand Engelbeen

  3 jaar geleden
  Geert Tamsyn, in het NIRAS rapport staat de kostprijs specifiek voor afbraak van de kerncentrales: 5,4 miljard euro en voor het bewaren van het afval: 4,9 miljard. De rest is voor andere industriële en medische toepassingen. De afbraak kan goedkoper als men net als in Borssele de reactor voor 40 jaar insluit: dan is de hoge radioactiviteit weg en kan gewone afbraakapparatuur gebruikt worden.
 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  Ferdinand Engelbeen, de staat heeft wel degelijk het recht rente te heffen op afgeschreven productiemiddelen die van openbaar belang zijn, dat heeft de rechtbank beslist toen Electrabel de nucleaire rente betwistte. En dat de rente maar een fractie is van de gemaakte winsten, is wel degelijk een subsidie. Subsidies worden ook verleend onder de vorm van verlaagde lasten, en dat is hier duidelijk het geval. Ook de veel te lage provisie voor de ontmanteling valt daaronder.
 1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.

Wetenschap & Planeet