Onze honger naar vlees en soja put Latijns-Amerikaanse grond uit
De wereld wil steeds meer vlees en soja uit Latijns-Amerika. Dat put de grond zienderogen uit en moet stoppen, zeggen de landen daar nu.
Om die uitputting een halt toe te roepen moeten zoveel mogelijk landen tegen 2030 “landdegradatie-neutraal” worden, is drie jaar geleden afgesproken via de VN-conventie voor de Strijd tegen de Verwoestijning (UNCCD). Onder het begrip landdegradatie vallen alle veranderingen in het landschap die het vermogen van bodem en grond om gezond voedsel, gewassen, zoet water, brandhout te produceren verminderen. Een land is dan landdegradatie-neutraal als er netto geen gedegradeerd land meer bijkomt op het grondgebied.
“Dat wil zeggen: waar land degradeert, compenseer ik dat op een andere plaats”, zegt José Miguel Torrico, Latijns-Amerikaans UNCDD-coördinator. “We kunnen het beleid, waarbij land degradeert en nooit gecompenseerd wordt, niet langer voorzetten.”
Chili en Brazilië
Om landdegradatie-neutraal te worden moeten alle landen nu nationale doelstellingen vastleggen. Ze moeten berekenen hoeveel land in een bepaalde periode verloren ging en vastleggen wat ze de komende twaalf jaar gaan doen om dat verlies minstens ongedaan te maken.
Twee derde van de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen heeft dat ondertussen gedaan of staat op het punt dat te doen. Chili diende zijn doelstelling vorig jaar al in. Brazilië, het grootste land in de regio, zit nu in de finale fase, zegt Torrico.
Van de 2 miljard hectare gedegradeerd land in de wereld bevindt zich 14 procent in Latijns-Amerika. “Gedegradeerd land vertegenwoordigt meer dan een vijfde van de bossen en landbouwgrond van Latijns-Amerika en de Caraïben”, zegt Sally Bunning van het Latijns-Amerikaanse kantoor van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN.
Groeiende vraag naar vlees
“De commerciële landbouw is de belangrijkste motor (van de degradatie), vooral de productie van vlees, soja en palmolie”, zegt Bunning.
De verwoestijning “versnelt als gevolg van de overbegrazing en de wereldwijd groeiende vraag naar vlees en andere landbouwproducten zoals soja, suiker en katoen.”
“Men schat dat het de grootste deel van gedegradeerd land in Latijns-Amerika is afgetakeld door ontbossing (100 miljoen hectare) en overbegrazing (70 miljoen hectare). De groeiende internationale vraag zet landbouwbedrijven en grootgrondbezitters ertoe aan te ontbossen zodat ze meer oppervlakte hebben voor landbouw en veeteelt.”
Meer dan de helft van het grondgebied van Argentinië en Paraguay is getroffen door woestijnvorming
Argentinië en Paraguay
Vooral Brazilië, Argentinië, Mexico en Cuba en Haïti zijn zwaar getroffen door landdegradatie.
“In Zuid-Amerika is dringend actie nodig in de Gran Chaco, een gebied dat zich over vier landen uitstrekt: Paraguay, Argentinië, Bolivia en in mindere mate Brazilië”, aldus Bunning.
“Meer dan de helft van het grondgebied van Argentinië en Paraguay is getroffen door woestijnvorming. In Paraguay ziet men een nettoverlies van 325.000 hectare bos per jaar.”
Klimaatverandering
Klimaatfenomenen spelen ook een grote rol. El Niño bijvoorbeeld heeft de laatste jaren tot langdurige droogteperiodes geleid, zegt Torrico. Kleine boeren worden daardoor rechtstreeks geraakt. Ze hebben minder water ter beschikking en moeten soms migreren. Veel Haïtianen op het platteland trekken zo naar Chili.
Het is nu al duidelijk dat het door de klimaatverandering in bepaalde delen van Latijns-Amerika aanzienlijk minder zal gaan regenen. “Hoe voorzien we dat? Met een systeem van vroegtijdige waarschuwing, waardoor we van tevoren weten wanneer er een droogte op komst is. Hoe bereiden we ons daarop voor? Met efficiënte systemen voor watercaptatie, reservoirs, dammen en putten. En met betere teelttechnieken, met druppelirrigatie, efficiëntere gewassen en betere zaden.”
Water beheren
De regio beschikt nog altijd niet over goede programma’s om water te beheren, zegt Bunning. “Voor mij is dat een van de belangrijkste problemen van degradatie. Het gaat niet altijd alleen om degradatie van de bodem maar ook om degradatie van de capaciteit om water in de bodem vast te houden, om het op te slaan en het te hergebruiken.”
Er bestaan heel wat technieken om dat tegen te gaan, zegt ze, onder meer druppelirrigatie, systemen tegen verdamping, technologie die gebruik maakt van het plastic van de serres en waterpompen op zonne-energie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Miljardair Bill Gates investeert in Australische start-up die methaanuitstoot van koeien vermindert
De Amerikaanse miljardair Bill Gates investeert in een Australische start-up die de methaanuitstoot van koeien wil doen dalen door voedingsadditieven. De oprichter van Microsoft doet dat via het investeringsbedrijf Breakthrough Energy Ventures. Dat neemt deel aan een investeringsronde bij de Australische start-up Rumin8. -
Miljoenen dode vissen drijven in Australische rivier: “Stank is verschrikkelijk”
Miljoenen dode vissen blokkeren een groot deel van een rivier in de buurt van het dorp Menindee (zuidoosten van Australië). Dat meldt de regering van de deelstaat New South Wales. “De stank is verschrikkelijk”, klinkt het. De regio wordt getroffen door een hittegolf. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
IJsberg “bijna vijftig keer zo groot als Brussel” afgebroken van Antarctica
Een enorme ijsberg met een oppervlakte van bijna vijftig keer Brussel is zondag afgebroken van Antarctica. Het verschijnsel is niet te wijten aan de klimaatverandering, hoewel de regio wel bedreigd wordt. Dat meldt de British Antarctic Survey (BAS), een Britse overheidsorganisatie die zich bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek op het continent. -
Berlijns referendum voor ambitieuzer klimaatdoel haalt het niet
Een referendum om de stad Berlijn in 2030 klimaatneutraal te maken in plaats van in 2045, heeft niet de benodigde minimumhoeveelheid ja-stemmen gekregen. Dat meldt de landelijke verkiezingsadministratie. Na telling van alle stemmen bleek dat zo'n 442.000 mensen voor en 423.000 mensen tegen het voorstel hadden gestemd.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSerge Surmont
Anoniem
Marc Van Den Berghe
piet devlieger
Jakke Troost