Ontwerprapport VN-klimaatdeskundigen: “Mensheid bedreigd door onomkeerbare gevolgen klimaatverandering”
Een permanente opwarming van de aarde boven de drempel van +1,5 graden zou "onomkeerbare gevolgen hebben voor menselijke en ecologische systemen”. Daarvoor waarschuwt een ontwerprapport van VN-klimaatdeskundigen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat het Franse persagentschap AFP exclusief heeft kunnen inkijken.
Als de opwarming van de aarde +2 graden bereikt in plaats van +1,5 graden, zullen volgens de IPCC-experts tegen 2050 zo’n 420 miljoen mensen meer te maken krijgen met “extreme hittegolven” en zullen tot 80 miljoen mensen meer het risico lopen honger te lijden.
In het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 is een maximumdoelstelling vastgesteld van +2 graden opwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, en zo mogelijk +1,5 graden. Maar met de huidige trajecten is het volgens wetenschappers niet mogelijk die doelstelling te bereiken.
“Het leven op aarde kan zich herstellen van grote klimaatveranderingen door te evolueren tot nieuwe soorten en nieuwe ecosystemen te creëren. De mensheid kan dat niet”, waarschuwt de 137 pagina’s tellende technische samenvatting. “Het ergste moet nog komen, met gevolgen voor het leven van onze kinderen en kleinkinderen, veel meer dan voor dat van onszelf”, benadrukt het IPCC.
Bij alle systemen voor voedselproductie komen plotse verliezen vaker voor”, luidt het in het rapport, dat klimatologische risico’s aanwijst als de “belangrijkste oorzaak”.
lees verder onder de foto:
“Mensheid niet gewapend voor onvermijdelijke verslechtering”
Momenteel is de mensheid echter niet gewapend om de onvermijdelijke verslechtering van de situatie de baas te kunnen. “De huidige aanpassingsniveaus zullen ontoereikend zijn om het hoofd te bieden aan toekomstige klimaatrisico’s”, waarschuwt het IPCC.
In de tekst wordt ook gewezen op het gevaar van cascade-effecten. Sommige regio’s (het oosten van Brazilië, Zuidoost-Azië, Centraal-China) en bijna alle kustgebieden kunnen worden getroffen door drie of vier gelijktijdige weersrampen, of zelfs meer: hittegolven, droogte, cyclonen, branden, overstromingen, door muggen overgebrachte ziekten...
Bovendien, merkt het rapport op, zijn er de versterkende effecten van andere menselijke activiteiten die schadelijk zijn voor de planeet zoals vernietiging van habitats, overexploitatie van hulpbronnen, vervuiling en verspreiding van ziekten.
lees verder onder de foto:
Omslagpunten
Dan zijn er natuurlijk nog de onzekerheden rond de “omslagpunten”. Die zouden ingrijpende wijzigingen in het klimaatsysteem kunnen teweegbrengen die leiden tot een gewelddadige en onherstelbare verandering.
Bij meer dan +2 graden zouden de ijskappen van Groenland en West-Antarctica smelten. Die bevatten genoeg water om de zeespiegel met 13 meter te laten stijgen, en dat zou volgens recent onderzoek kunnen leiden tot een ‘point of no return’, een moment waarna de situatie onomkeerbaar is.
Daarom telt “elke fractie van een graad”, beklemtoont het IPCC. Een ander omslagpunt zou er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat de Amazone, samen met de oceanen een van de longen van de planeet, in savanne verandert.
Ondanks de alarmerende conclusies biedt het verslag een sprankeltje hoop. De mensheid kan haar lot nog steeds in de richting van een betere toekomst sturen door vandaag krachtige maatregelen te nemen om de op hol geslagen groei van de tweede helft van de eeuw een halt toe te roepen.
lees verder onder de foto:
Radicale transformatie nodig
“We hebben een radicale transformatie nodig van processen en gedrag op alle niveaus: individuen, gemeenschappen, bedrijven, instellingen en overheid”, aldus het rapport. “We moeten de manier waarop we leven en consumeren volledig herdefiniëren.”
Het uitgebreide beoordelingsrapport over de gevolgen van de opwarming, dat 4.000 bladzijden telt en veel dramatischer is dan zijn voorganger uit 2014, is bedoeld om beleidsbeslissingen te onderbouwen. Het rapport moet in februari 2022 worden gepubliceerd, na goedkeuring bij consensus door de 195 VN-lidstaten. Dat is na de belangrijke klimaatconferentie COP26, die in november plaatsvindt in het Schotse Glasgow.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rechtbank geeft Klimaatzaak gelijk: Belgisch milieubeleid schendt mensenrechten
De Belgische overheden zijn nalatig geweest in hun klimaatbeleid, en dat Belgisch milieubeleid schendt de wettelijke zorgplicht en de mensenrechten. Dat heeft de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel beslist, zo meldt de vzw Klimaatzaak op Twitter. Maar concrete reductiedoelstellingen legt de rechtbank niet op en dat zit de vzw niet lekker. Ze gaat dan ook in beroep. -
50 experts slaan alarm over klimaatopwarming én biodiversiteit: "Onlosmakelijk met elkaar verbonden”
Het verlies aan biodiversiteit en de opwarming van de aarde zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De strijd tegen beide kunnen we alleen winnen, als we ze samen aanpakken, anders dreigen maatregelen tegen de ene nefast te zijn voor de andere. Dat zeggen vijftig biodiversiteits- en klimaatexperts. -
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten. -
-
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
Arctische expeditie: “Kantelpunt onomkeerbare opwarming aarde wellicht al voorbij”
We zijn het punt van een onomkeerbare opwarming van de aarde mogelijk al voorbij. Daarvoor heeft het Duitse hoofd van een grote wetenschappelijke expeditie naar de Noordpool vandaag gewaarschuwd. -
Unesco klasseert Groot Barrièrerif als "in gevaar", Australië niet akkoord
De plannen van Unesco om het Groot Barrièrerif, het grootste koraalrif ter wereld, op te lijsten als werelderfgoed dat in gevaar is, kunnen niet op de goedkeuring rekenen van de Australische regering. Sinds 1981 is het koraalrif werelderfgoed, maar door de klimaatverandering raakte het zwaar beschadigd. -
Jeff Bezos, Bill Gates en andere miljardairs zoeken mineralen op Groenland voor elektrische wagens
Miljardairs Jeff Bezos, Michael Bloomberg en Bill Gates hebben geld samengelegd om aan de westkust van Groenland op zoek te gaan naar grondstoffen voor elektrische wagens en hun zware batterijen. Het is ironisch genoeg de klimaatverandering die deze opportuniteit biedt.