De Mendenhall gletsjer in Alaska smelt snel.
Volledig scherm
De Mendenhall gletsjer in Alaska smelt snel. © AP

Onderzoek: gletsjers smelten sneller dan vroeger

Volgens een nieuwe studie smelten gletsjers aan een versneld tempo. Onderzoekers hebben ontdekt dat ze in de eerste twee decennia van deze eeuw bijna 270 miljard ton ijs verloren hebben.

4 reacties

 • Gustaaf Tielemans

  1 jaar geleden
  Toch plezant het intelligentste wezen op aarde te zijn.
 • Christiaan GOETHALS

  1 jaar geleden
  Om de zeespiegel 50 meter te doen stijgen in 12000 jaar zijn er perioden geweest waar het afsmelten nog sneller ging. Alleen de dummies houden daar geen rekening mee.
 • Marc Puystiens

  1 jaar geleden
  Feit dat het hier nu kouder is, heeft hier ook mee te maken. Ijs in groenland smelt, komt in de oceaan terecht waardoor de golfstroom in de atlantische oceaan vertraagt. Deze golfstroom brengt warmere lucht tot bij ons. Nu dus niet. Ondertussen blijft het ijs smelten op de noordpool, maar door die stilvallende golfstroom komt de koude die er nog is per momenten tot bij ons.
 • Yves Steenssens

  1 jaar geleden
  De mens is het enige zoogdier dat bewust suïcide pleegt .
 1. Zwitserse gletsjers blijven aan "onrustwekkend tempo" smelten

  Zwitserse gletsjers blijven aan "onrustwek­kend tempo" smelten

  In Zwitserland blijven de gletsjers aan een onrustwekkend tempo smelten. Ook de sneeuwophoping op de grootste Alpengletsjer is nooit zo laag geweest. Dat blijkt uit een studie die vrijdag werd gepubliceerd door de Zwitserse Academie der wetenschappen. De gletsjers verloren dit jaar 2 procent van hun volume. Dat is in lijn met het gemiddelde van de voorbije tien jaar, maar auteur Matthias Huss noemt de cijfers toch “zeer onrustwekkend”. “De cijfers liggen iets lager dan de drie vorige jaren, toen we heel hoge temperaturen haalden, maar toch hebben de gletsjers veel van hun massa verloren.”

Wetenschap & Planeet