Onderzeeër maakt diepste duik ooit en vindt plastic zak op zeebodem
De Amerikaanse avonturier Victor Vescovo heeft op 28 april het record van de diepste duik met een bemande onderzeeër ooit gebroken. Dat deelt zijn organisatie Five Deeps vandaag mee. Hij daalde bijna elf kilometer af in de Marianentrog: de diepst bekende plek van de oceaan. Hij ontdekte er niet alleen nieuw zeeleven, maar trof er tot zijn ontzetting ook een plastic zak en snoeppapiertjes aan.
De afdalingen gebeurden met de onderzeeër Limiting Factor, een duikbootje van 4,6 meter lang en 3,7 meter hoog, waarin maximaal twee mensen kunnen plaatsnemen. Het toestel heeft een 9 centimeter dikke romp van titanium die de enorme druk op dergelijke dieptes kan weerstaan.
Limiting Factor daalde tussen 28 april en 7 mei in totaal vijf keer in de trog af. Vescovo nam twee solo-afdalingen voor zijn rekening en ging één keer in het gezelschap van een wetenschapper naar beneden. De twee andere duiken werden verzorgd door andere specialisten van zijn team.
“Het is bijna onbeschrijfelijk hoe opgewonden we allemaal zijn over wat we bereikt hebben”, vertelt de 53-jarige man. “Ik denk dat het een natuurlijke neiging van de mens is om tot het uiterste te gaan. He is een wonderlijke deel van onze menselijke natuur dat we onszelf tot het uiterste willen drijven en dat heeft ons geholpen om als soort te bereiken wat we nu zijn.”
Plastic
De wetenschappers zeggen vier nieuwe soorten vlokreeftjes ontdekt te hebben en “erg kleurrijke rotsen” die volgens hen mogelijk gecreëerd werden door microben. Ze troffen helaas ook plasticvervuiling aan. Aan de hand van stalen zal nu onderzocht worden of de dieren op de zeebodem ook microplastics bevatten. Uit een recente studie blijkt immers dat zelfs dieren die leven op grote diepte microplastics in hun lichaam hebben.
Genieten
Naast het wetenschappelijk werk heeft Vescovo ook enorm genoten van de ervaring. “Naar het einde toe heb ik gewoon de boegschroeven afgezet, leunde ik achterover in de cockpit en heb ik genoten van een broodje tonijnsla terwijl ik gewoon boven de zeebodem van de diepste plek op aarde dreef, genietend van het uitzicht en met appreciatie voor de technische verwezenlijkingen van het team”, vertelt hij. “Het was een erg gelukkig, vredevol moment voor me. En dan ben ik naar boven gekomen.”
De afdaling naar de bodem van de Marianentrog duurt ongeveer 3,5 uur, de reis terug naar de oppervlakte even lang.
Recordhouder
Het is de derde keer dat een expeditieteam de bodem van de Marianentrog bereikt. Een luitenant van de Amerikaanse marine en een Zwitserse ingenieur deden het voor het eerst in 1960. Meer dan een halve eeuw later, in 2012, daalde filmregisseur James Cameron in de trog af. Tijdens een soloduik op 28 april ging Victor Viscovo tot 10.927 meter diep, elf meter dieper dan Cameron, waardoor hij de nieuwe recordhouder is. Hij is ook de eerste mens die meerdere keren in de trog afdaalde.
Viscovo is een doorwinterd avonturier. Hij beklom ook al de ‘Seven Summits’ - de hoogste bergen op elk continent - en skiede zowel naar de Noordpool als de Zuidpool.
Five Deeps
Vescovo’s duik in de Marianentrog is onderdeel van de expeditie Five Deeps, waarbij onderzoekers de diepste plekken in elk van de vijf oceanen willen verkennen. Vescovo, een investeerder in private equity, financiert de expeditie. In het verleden beklom hij ook al de hoogste bergen op de zeven werelddelen. Naast de Marianentrog werd er de voorbije maanden ook afgedaald in de Trog van Puerto Rico in de Atlantische Oceaan (8376 meter diep), de Zuid-Sandwichtrog in het zuiden van de Atlantische Oceaan (7433 meter) en de Soendatrog in de Indische Oceaan (7192 meter). De laatste duik zou moeten plaatsvinden in augustus van dit jaar, wanneer het team zal proberen om Molloy Deep, het diepste punt van de Arctische Oceaan, te bereiken. Een vijfdelige reeks over de expeditie verschijnt later dit jaar op Discovery Channel.
Na afloop van de Five Deeps-expeditie zal de duikboot aan wetenschapsinstellingen geschonken worden, zodat onderzoekers er gebruik van kunnen blijven maken.
De diepe zeetroggen zijn enkele van de laatste onontgonnen plekken van onze planeet. De erg afgelegen plaatsen gonzen echter van het leven en er is steeds meer bewijs dat ze grote concentraties koolstof bevatten en een belangrijke rol spelen in het klimaat van onze planeet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
"Veel grotere hoeveelheden plastics op oceaanbodem dan aan oppervlak”
De hotspots op zeeën en oceanen waar plastic samendrijft of aanspoelt geven volgens waterbouwkundig ingenieur Erik Toorman (KU Leuven) een vertekend beeld van de aanwezigheid van plastics. "Je vindt plastics immers ook terug op de oceaanbodem en zelfs in veel grotere hoeveelheden dan aan het oppervlak", aldus Toorman die betrokken is bij het Europees onderzoeksproject WEATHER-MIC over de aanwezigheid van microplastics in de Baltische Zee. -
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
-
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Steeds meer kans op overschrijden grens van opwarming aarde
De aarde kan in de jaren voor 2027 al minstens een jaar 1,5 graden Celsius warmer zijn dan voor het industriële tijdperk. De kans daarop is 48 procent, heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een jaarlijkse klimaatupdate berekend. Dat toont aan dat de overschrijdingskans steeds meer toeneemt. In de voorgaande vijf jaar was de kans 10 procent dat een van die jaren de grens van 1,5 graden zou bereiken. -
8
In één klik kan je voortaan de CO2-uitstoot van je vlucht compenseren bij Brussels Airlines
Wie met Brussels Airlines vliegt, kan voortaan met één klik ervoor kiezen de CO2-uitstoot van de vlucht te compenseren. De optie werd geïntegreerd in het boekingsproces, zo deelt de luchtvaartmaatschappij mee. -
Verdere daling van grondwaterstanden in mei, maar situatie niet onrustwekkend
De grondwaterstanden zijn na een gemiddeld drogere meimaand bijna overal gedaald. Dat blijkt uit de balans waarover de Vlaamse Milieumaatschappij donderdag bericht. Op 86 procent van de meetplaatsen is het grondwater gedaald.
28 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageercarine francoys
Jos Dupont
Wim De Backer
Leonarda Van Opbroecke
Thomas De Bakker