"Onder hoogspanningslijnen wonen, kan gevaarlijk zijn"
UpdateDe Vlaamse minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), waarschuwt voor de gezondheidsrisico's die hoogspanningslijnen inhouden, maar ziet geen reden tot paniek. Wel pleit hij voor waakzaamheid in de materie.
Delen per e-mail
Volgens Vandeurzen voorkomt men best dat kinderen "langdurig worden blootgesteld aan de magnetische velden van bovengrondse hoogspanningslijnen". Dat antwoordde hij op een parlementaire vraag van Valerie Taeldeman (eveneens CD&V).
Geen zekerheid
"Het is niet zeker dat er een gezondheidsrisico is, maar je kunt het maar beter vermijden", verduidelijkt Vandeurzen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie adviseerde al om woningen, scholen en crèches niet in de buurt van dergelijke magnetische velden te plaatsen.
Vandeurzen benadrukt evenwel dat er geen wetenschappelijke bewijzen bestaan van een oorzakelijk verband met leukemie bij kinderen. "Uit voorzichtigheid" pleit hij wel voor bijkomende Vlaamse reglementering.
Aanwijzingen, geen bewijzen
Maar Vandeurzen ziet niet meteen reden tot paniek. Het gaat immers om statistische aanwijzingen, niet om harde bewijzen. Wetenschappers houden slechts rekening met de mogelijkheid van een verband, verduidelijkt hij.
Tegelijk wijst hij erop dat de problematiek al enkele jaren bekend is én dat Vlaanderen al regels heeft over de blootstelling van gebouwen aan dit soort straling.
Zorgzaam
Toch benadert de minister het probleem met de nodige waakzaamheid. Zo vraagt hij "uit voorzichtigheid" dat de Vlaamse regering zou nagaan welke bijkomende regels mogelijk zijn rond de inplanting van nieuwe crèches en scholen. "Er kan een effect zijn, en dat op zich volstaat om zorgzaam en aandachtig met deze materie om te springen", stelt Vandeurzen. (belga/kve/tw)
Wie vragen heeft over de specifieke situatie kan terecht op www.zorg-en-gezondheid.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wielrennen5
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
Energie
Voordeel van nachttarief verdwijnt: wat is de impact op uw factuur?
-
12
Noodtoestand in Florida na lek in reservoir met giftig afvalwater: milieuramp dreigt
In de Amerikaanse staat Florida wordt met man en macht gewerkt om een milieuramp te voorkomen. In de regio van Tampa Bay dreigt een lek in een reservoir met giftig afvalwater een catastrofale overstroming te veroorzaken. Gouverneur Ron DeSantis heeft de noodtoestand uitgeroepen en omwonenden worden uit voorzorg geëvacueerd. -
-
6
Europees akkoord om uitstoot broeikasgassen met minstens 55 procent terug te dringen tegen 2030
Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben deze nacht een akkoord bereikt dat de doelstelling van een klimaatneutraal Europa in 2050 in een Klimaatwet giet, net als de daling van de broeikasgassen met 55 procent tegen 2030 in vergelijking met 1990. -
Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week op het menu: een nieuwe HBO-serie op Streamz met Kate Winslet in de hoofdrol, die niets dan lof en vijfsterrenrecensies kreeg in de internationale pers, een grimmige true crime-documentaire over een moeder die op zoek gaat naar de moordenaars van haar dochter en een Noorse krimi. -
13
"Groene waterstof zal goedkoper worden dan fossiele brandstoffen"
Waterstof die afkomstig is uit een hernieuwbare bron en wordt geproduceerd met duurzame energie zal alsmaar goedkoper worden. Op die manier wordt groene waterstof competitief ten opzichte van waterstof die geproduceerd wordt met behulp van fossiele brandstoffen en zelfs ten opzichte van aardgas. Dat blijkt uit een rapport van BloombergNEF. -
4
“Een derde van de Antarctische ijsplaten zal mogelijks instorten bij opwarming van de Aarde met 4°C”
“Onvoorstelbare hoeveelheden” water zullen de oceanen instromen als een temperatuurstijging van 4 °C optreedt en ijsbuffers verdwijnen, waarschuwen Britse wetenschappers.