In de dode zones is het zuurstofgehalte zo laag dat de meeste zeedieren er niet kunnen overleven.
Volledig scherm
In de dode zones is het zuurstofgehalte zo laag dat de meeste zeedieren er niet kunnen overleven. © Thinkstock

Oceanen verkeren in ademnood: aantal dode zones verviervoudigd

Het aantal dode zones in de oceanen is verviervoudigd in de voorbije vijftig jaar. Om een verdere teloorgang te stoppen moet de mens zowel de klimaatverandering als de bemesting aanpakken, waarschuwt een nieuwe studie in Science.

11 reacties

  • Ignace Debonne

    3 jaar geleden
    Die alarmisten moeten terug hun cursus fysica er bij halen. De invloed van de klimaatopwarming hier is minimaal. 1C ve4schil maakt echt geen verschil in de oplosbaarheid van zuurstof in zeewater.
  • Christina Van Dyck

    5 jaar geleden
    Het begin van de totale vernietiging van de aarde.
  • Jan Verstrepen

    5 jaar geleden
    Je moest eens weten wat ze ginder in China en India in zee dumpen en wij hier maar betalen voor een oud dieseltje .....maar dat mag je niet zeggen het is ginder goedkoop en je maar er alles doen om poen te scheppen.
  • Andy De Schieter

    5 jaar geleden
    Het harde kapitaal bepaalt dat dit allemaal leugens zijn.
  • christophe M.

    5 jaar geleden
    die zogezegde wetenschappers proberen toch nog altijd de bevolking te bedriegen. Overbevolking,scheepvaart, het produceren van goederen in landen die het niet nauw nemen met het milieu, de logistiek(scheepvaart,wegverkeer) die er voor nodig, dat is de vervuiling, maarja wie betaald die clowns nu ook al weer?
  1. Expert Valerie Trouet gaat Belgisch Klimaatcentrum leiden: “In transport kan er nog veel veranderen: meer laadpalen, beter openbaar vervoer en minder salariswagens”
    PREMIUM
    60

    Expert Valerie Trouet gaat Belgisch Klimaatcen­trum leiden: “In transport kan er nog veel veranderen: meer laadpalen, beter openbaar vervoer en minder salariswa­gens”

    Klimaatexpert Valerie Trouet (48) wordt de nieuwe wetenschappelijk directeur van het zopas opgerichte Belgisch Klimaatcentrum in Ukkel. Ze komt volgende week terug uit Arizona, waar ze als professor de klimaatverandering onderzoekt. “Ik ben wetenschapper, geen activist. En ik zou mezelf eerder aan een Shell-boordplatform vastkleven dan aan een kunstwerk.”
  2. 85% minder plastic in de oceanen tegen 2050? Volgens deze Oekraïense onderzoekster is dat mogelijk
    PREMIUM

    85% minder plastic in de oceanen tegen 2050? Volgens deze Oekraïense onderzoek­ster is dat mogelijk

    Nog nooit zat er wereldwijd zoveel plastic afval in onze rivieren en oceanen. Dat bleek recent nog uit een wetenschappelijke studie gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift ‘PLOS One’. Maar er is goed nieuws. Want volgens de Oekraïense wetenschapster Maryna Strokal (Wageningen Universiteit) kunnen we het tij keren. “We kunnen heel wat watervervuiling voorkomen. Wereldwijd kan aan het einde van deze eeuw zelfs 95 procent ervan weggewerkt zijn.”
  1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.