Ocean Cleanup presenteert nieuw idee: ‘kruimeldief' moet drijvend afval uit rivier halen
Na de veegarm komt de Nederlander Boyan Slat met een nieuw project om de wereldzeeën schoon te maken. Met zijn team, de Ocean Cleanup, heeft hij een soort grote kruimeldief gemaakt. Die machine, de Interceptor, dobbert op rivieren en moet het langsdrijvende afval opvegen. Dat moet voorkomen dat de troep überhaupt in zee komt. Slat presenteerde de Interceptor vanavond in Rotterdam.
Delen per e-mail
In de oceanen drijven miljoenen kilo's afval. Het wordt de plastic soep genoemd, maar het gaat om meer dan alleen plastic. De veegarm van Slat bevindt zich momenteel midden in de grootste drijvende vuilnisbelt, op de Grote Oceaan tussen Californië en Hawaï.
Verreweg het meeste drijvende afval komt uit sloppenwijken van Aziatische wereldsteden. Miljoenen mensen leven er dicht op elkaar onder erbarmelijke omstandigheden. Daar komen geen vuilniswagens en staan geen afvalbakken. Al het afval kan maar één kant op: de rivier in.
Volgens de Ocean Cleanup zorgt 1 procent van alle rivieren voor 80 procent van al het afval in de oceaan. De Interceptor moet naar die bron toe. "We willen opruimen wat er al ligt, maar ook voorkomen dat er nog meer bij komt", legt Slats rechterhand Lonneke Holierhoek uit.
De Interceptor is ongeveer 24 meter lang. Hij drijft als een catamaran op het water. Aan de voorkant zit een soort lopende band, die net onder de waterspiegel begint. Een arm leidt het afval daarnaartoe. Het puin gaat de lopende band op en valt dan in een container erachter. In de afvalbakken zitten sensoren, die waarschuwen wanneer de container vol is. De lokale overheid kan dan langskomen om het afval op te halen. Onder ideale omstandigheden zou een Interceptor 50.000 tot 100.000 kilo afval per dag kunnen verzamelen, zegt Ocean Cleanup.
Het is de bedoeling dat dieren langs een Interceptor of eronderdoor kunnen zwemmen. De Interceptor werkt op zonne-energie.
Getest
Twee Interceptors worden momenteel al getest, in Jakarta (Indonesië) en Kuala Lumpur (Maleisië). Die tests lopen volgens Holierhoek goed. Binnenkort komen er ook vegers in Vietnam en de Dominicaanse Republiek, en later misschien ook in Thailand, Los Angeles en El Salvador.
Niet al het afval uit de rivier komt in de oceaan terecht. In de rivieren drijven bijvoorbeeld folies, luiers, zakjes en verpakkingen. Holierhoek: "Eigenlijk veel diverser dan wat we in de oceaan vinden. Wij willen onderzoeken wat er gebeurt met het plastic dat niet in de oceaan komt. Sommige materialen zinken wanneer ze terechtkomen in de oceaan, waar minder stroming is. Piepschuim en verpakkingen van hamburgerdoosjes belanden vaak op een strand.”
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4
Joe Biden is "goed nieuws" in strijd tegen klimaatverandering
De verkiezing van Joe Biden tot de nieuwe president van de Verenigde Staten is "goed nieuws" in de strijd tegen de klimaatverandering. Dat heeft Alok Sharma, de voorzitter van de klimaatconferentie COP26 die in november in Glasgow plaatsvindt, verklaard. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
-
Moeder (50) en dochter (13) geïdentificeerd anderhalve maand na aardverschuiving in Noorwegen
De Noorse politie heeft de lichamen geïdentificeerd van twee slachtoffers van de aardverschuiving in december. Het gaat om een 13-jarig meisje en haar 50-jarige moeder. -
Hoe satellieten de ontbossing in Afrika remmen
De ontbossing in maar liefst 22 Afrikaanse landen is de afgelopen twee jaar aanzienlijk afgenomen. En dat dankzij de hulp van satellieten, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Climate Change. -
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
Verbeterde plasticvanger The Ocean Cleanup wérkt: “Zelfs miniscule stukjes worden verzameld”
De nieuwste versie van de beroemde 'plasticvanger' van The Ocean Cleanup, die is ontworpen om de oceanen te ontdoen van plasticafval, werkt volgens de bouwers goed. In tegenstelling tot de vorige versie van het schoonmaaksysteem houdt het verbeterde prototype het afval wél succesvol vast, meldt de ngo.
9 reacties
Dries Depoortere
Pieter Verhulst
guy vanhuysse
Jessica Haesevoets
Kurt Winkelmans