Nieuwe kerncentrales en meer windenergie goedkoopste optie om België klimaatneutraal te maken
Een combinatie van nieuwe kleine kernreactoren en meer windenergie op zee is de goedkoopste optie om België tegen 2050 klimaatneutraal te maken, zonder industrie af te bouwen. Dat blijkt uit een studie van EnergyVille in opdracht van Febeliec, de federatie van grote industriële energieverbruikers in België.
Energyville, een onderzoekscentrum van KU Leuven, VITO, imec en UHasselt, becijferde de voorbije maanden een aantal scenario's. Febeliec hoopt dat de overheid de studie zal gebruiken bij het nemen van toekomstige energiekeuzes, en daarbij "alle technologische opties" zal openhouden en de "meest economische keuze" zal maken.
De boodschap op het einde van de rit is volgens Febeliec dat nieuwe nucleaire capaciteit de gemiddelde energiekost lager doet uitkomen. Dat blijkt ook uit de tabellen van EnergyVille: in het scenario met nucleaire capaciteit, naast bijkomende investeringen in zon en wind, komt de gemiddelde kost op 56,49 euro per MWh. In de twee scenario's zonder kernenergie is dat 84,49 euro of 108,15 euro.
In het goedkoopste scenario is uitgegaan van bijna 6 gigawatt aan nieuwe nucleaire capaciteit in 2050. Dat is meer dan er momenteel beschikbaar is in Doel en Tihange. Daarnaast wordt gerekend op toegang tot een bijkomende 16 gigawatt aan offshore windenergie.
In de duurdere scenario's zonder kernenergie spelen onder meer groene molecules een grotere rol en zou er meer energie moeten worden ingevoerd. De hernieuwbare energie heeft ook meer flexibiliteitsoplossingen nodig, zoals batterijen.
De energiesector is in volle beweging, zeker na de start van de oorlog in Oekraïne. De onderzoekers hebben daar rekening mee proberen houden, maar moesten uitgaan van een aantal onzekere voorspellingen over bijvoorbeeld de evolutie van de gasprijs. Ook de kostprijs van nieuwe kernreactoren, de zogenaamde "kleine modulaire reactoren", is nog niet helemaal uitgeklaard, maar daarvoor hebben de onderzoekers naar eigen zeggen ruim gerekend.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Honden brengen verboden bestrijdingsmiddelen in het milieu: “Dit is zorgwekkend”
Honden brengen verboden of streng gereguleerde bestrijdingsmiddelen als fipronil en imidacloprid in het milieu. Deze middelen zitten in vlooienbanden, druppels en pillen tegen vlooien en teken. Ze komen via hondenhaar, urine van honden en water waarin honden zwemmen in de omgeving terecht. -
-
Uitblijven stikstofakkoord heeft ook grote gevolgen voor luchthaven: “Nood aan stopzetting van politieke spelletjes, welvaart staat op het spel”
Tegen de zomer moet Brussels Airport een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Zonder is vliegverkeer onmogelijk. Maar de vergunning staat op de helling omdat de Vlaamse regering nog steeds geen bindend stikstofakkoord heeft. Zowel Zuhal Demir als de luchthaven zelf trekken aan de alarmbel, maar Open Vld en CD&V zien er een politieke strategie in, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. -
PREMIUM60
Expert Valerie Trouet gaat Belgisch Klimaatcentrum leiden: “In transport kan er nog veel veranderen: meer laadpalen, beter openbaar vervoer en minder salariswagens”
Klimaatexpert Valerie Trouet (48) wordt de nieuwe wetenschappelijk directeur van het zopas opgerichte Belgisch Klimaatcentrum in Ukkel. Ze komt volgende week terug uit Arizona, waar ze als professor de klimaatverandering onderzoekt. “Ik ben wetenschapper, geen activist. En ik zou mezelf eerder aan een Shell-boordplatform vastkleven dan aan een kunstwerk.” -
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
Duitsland schenkt 200 miljoen euro voor bescherming Amazonewoud in Brazilië
Duitsland heeft maandag bekendgemaakt dat het zowat 200 miljoen euro wil vrijmaken voor de bescherming van het Amazonewoud in Brazilië. Het land neemt die beslissing nu Brazilië weer een regering heeft die meer belang hecht aan natuur. De linkse Luiz Inacio Lula da Silva nam het presidentschap begin januari over van de rechtse Jair Bolsonaro.
108 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeert Tamsyn
Patrick Masolyn
Guido Vannut
Dirk BERX
Ferdinand Costermans