In het Finse Olkiluoto werd eind vorig jaar een nieuwe EPR-kerncentrale in gebruik genomen.
Volledig scherm
In het Finse Olkiluoto werd eind vorig jaar een nieuwe EPR-kerncentrale in gebruik genomen. © AFP

Nieuwe kerncentrales en meer windenergie goedkoopste optie om België klimaatneutraal te maken

Een combinatie van nieuwe kleine kernreactoren en meer windenergie op zee is de goedkoopste optie om België tegen 2050 klimaatneutraal te maken, zonder industrie af te bouwen. Dat blijkt uit een studie van EnergyVille in opdracht van Febeliec, de federatie van grote industriële energieverbruikers in België.

108 reacties

 • Geert Tamsyn

  4 maanden geleden
  Ah ja, natuurlijk, Frankrijk heeft voor kernenergie gekozen, de hernieuwbare elektriciteitsproductie verwaarloosd, en moet nu op de blaren zitten. Hopelijk maken wij niet dezelfde fout, het en-en verhaal bestaat niet, kernenergie sluit investeringen in hernieuwbare energiebronnen uit, dat wordt in ons land al 20 jaar bewezen.
 • Patrick Masolyn

  4 maanden geleden
  Energyville werkt samen met Engie, dus kunnen we er zeker van zijn dat het een eerlijk onderzoek is geweest?
 • Guido Vannut

  4 maanden geleden
  De Groenen weten niet meer van welk hout (haha) pijlen maken. Kernenergie is de enige oplossing. En wat meer is: de alternatieve energiebronnen profiteren ongelooflijk van de hoge energieprijzen.
 • Dirk BERX

  4 maanden geleden
  De enige (kern) vraag die op dit ogenblik, en de volgende jaren belangrijk zijn : hoeveel gaat dit de Belgen kosten, want daar spreken de voorstanders nooit over ! Want Engie gaat geen 10, 20 of 30 miljard ophoesten voor de schone ogen van de Belgen ! Want er is en blijft ook nog de afbraak, en de kernafval !
 • Ferdinand Costermans

  4 maanden geleden
  Nieuwe kerncentrales. Met welk geld. Ze hebben dit al volledig berekend en wij kunnen dit enkel betalen als we de uitbating uitbesteden aan een ander land. Wat is dan het nut, nog meer aan verbruiken betalen ? Mooi uitgelegd maar ik ben niet lichtgelovig.
 1. Uitblijven stikstofakkoord heeft ook grote gevolgen voor luchthaven: “Nood aan stopzetting van politieke spelletjes, welvaart staat op het spel”

  Uitblijven stikstofak­koord heeft ook grote gevolgen voor luchthaven: “Nood aan stopzet­ting van politieke spelletjes, welvaart staat op het spel”

  Tegen de zomer moet Brussels Airport een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Zonder is vliegverkeer onmogelijk. Maar de vergunning staat op de helling omdat de Vlaamse regering nog steeds geen bindend stikstofakkoord heeft. Zowel Zuhal Demir als de luchthaven zelf trekken aan de alarmbel, maar Open Vld en CD&V zien er een politieke strategie in, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
 2. Expert Valerie Trouet gaat Belgisch Klimaatcentrum leiden: “In transport kan er nog veel veranderen: meer laadpalen, beter openbaar vervoer en minder salariswagens”
  PREMIUM
  60

  Expert Valerie Trouet gaat Belgisch Klimaatcen­trum leiden: “In transport kan er nog veel veranderen: meer laadpalen, beter openbaar vervoer en minder salariswa­gens”

  Klimaatexpert Valerie Trouet (48) wordt de nieuwe wetenschappelijk directeur van het zopas opgerichte Belgisch Klimaatcentrum in Ukkel. Ze komt volgende week terug uit Arizona, waar ze als professor de klimaatverandering onderzoekt. “Ik ben wetenschapper, geen activist. En ik zou mezelf eerder aan een Shell-boordplatform vastkleven dan aan een kunstwerk.”
 3. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.