De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern.
Volledig scherm
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. © AP

Nieuw-Zeeland roept klimaatnoodtoestand uit: “Erkenning voor toekomstige generaties”

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft vandaag in het parlement de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Ze noemde daarbij de klimaatverandering “een van de grootste uitdagingen van onze tijd”. Daarmee sluit Nieuw-Zeeland zich aan bij de ruim dertig andere landen die eerder al dergelijke noodtoestand afgekondigden. Binnen vijf jaar, in 2025, moet de overheid er volledig klimaatneutraal zijn.

8 reacties

 • Marco Maerten

  1 maand geleden
  Welkom in de club die het licht van de zon blijft ontkennen,lekker makkelijk om eigen verantwoordelijkheid altijd af te schuiven op in dit geval de natuur,terwijl het de mensheid is die diezelfde natuur om zeep helpt. Kortom,Robin Van camp..de natuur stuurt nu zijn biljoenenfactuur!
 • vanzeir guy

  2 maanden geleden
  Wat denk je dat er veranderd? Juist niets, kijk gewoon om je heen! Veel blabla dat is alles, beleidsverantwoordelijken doen gewoon verder zoals de partijbijbel voorschrijft, alles voor de harde beton economie en dat is het.
 • Van Camp Robin

  2 maanden geleden
  Ooit waren onze streken een grote ijsvlakte tijdens de ijstijd. Ooit bestond Europa uit tropisch regenwoud en mangroven en was de temperatuur 10 graden hoger dan nu. Toen was er geen vervuiling, industrie...De aarde regelt zijn klimaat zelf, en probeert bepaalde soorten zelf te laten uitsterven of te beperken (waaronder de mens door CORONA SARS MERS EBOLA...). Het is dus helemaal niet zeker dat wij schuldig zijn aan de klimaatopwarming.
 • Robin Roels

  2 maanden geleden
  Misschien in het vervolg eens gaan aankloppen bij landen als China en Indië.
 • Martin JOLY

  2 maanden geleden
  Alles is in evolutie, inderdaad!Maar nog nooit is de wereldbevolking groter dan ons ecosysteem kan dragen, dus moeten we nadenken en handelen. ...En "neen" het is geen pleidooi om de wereldbevolking "te minderen", maar hoe geven we de wereld door aan de volgende generaties !!!! Dat is de vraag.
 1. Woelende baby gaat als losgeslagen tol tekeer op slapende mama
  Play

  Woelende baby gaat als losgesla­gen tol tekeer op slapende mama

 2. Bidens hond Major krijgt eigen 'indoguration'
  Play

  Bidens hond Major krijgt eigen 'indogurati­on'

Wetenschap & Planeet