Nieuw-Zeeland roept klimaatnoodtoestand uit: “Erkenning voor toekomstige generaties”
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft vandaag in het parlement de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Ze noemde daarbij de klimaatverandering “een van de grootste uitdagingen van onze tijd”. Daarmee sluit Nieuw-Zeeland zich aan bij de ruim dertig andere landen die eerder al dergelijke noodtoestand afgekondigden. Binnen vijf jaar, in 2025, moet de overheid er volledig klimaatneutraal zijn.
Delen per e-mail
Het Nieuw-Zeelandse parlement keurde woensdag een grotendeels symbolische motie goed waarin de “verwoestende gevolgen van het snel veranderende en extreme weer op Nieuw-Zeeland en zijn inwoners” worden erkend. Ook de primaire industrieën, de watervoorziening en volksgezondheid zullen zwaar getroffen worden door de effecten van klimaatverandering, zoals het stijgen van de zeespiegel en natuurbranden, aldus de regering-Ardern.
“Deze verklaring is een erkenning voor toekomstige generaties”, zei de centrumlinkse eerste-minister na de goedkeuring van de motie. “Een erkenning van de last die zij zullen moeten dragen als wij dit niet goed doen en nu geen actie nemen.” Ardern wil met haar regering het goede voorbeeld geven, door te beloven dat de overheid binnen vijf jaar, in 2025, volledig klimaatneutraal zal werken.
Critici en oppositie noemen de motie echter een publiciteitsstunt en beweren dat er in realiteit niet voldoende actie wordt ondernomen. “We vinden het zeer goed dat een noodtoestand wordt uitgeroepen, maar er is geen plan in werking om om te gaan met de klimaatverandering”, zei oppositielid Judith Collins daarover op de Nieuw-Zeelandse radio.
Klimaatakkoord
Nieuw-Zeeland is verantwoordelijk voor 0,17 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, maar draagt als klein land relatief meer bij dan gemiddeld. De netto-emissies zijn er de afgelopen 2 decennia met maar liefst 60 procent gestegen. De inspanningen van het land op vlak van internationale klimaatakkoorden worden door critici dan ook als onvoldoende omschreven. De regering van Jacinda Ardern, die campagne voerde over milieukwesties voordat ze in 2017 aan de macht kwam, wordt er door sommigen dan ook van beschuldigd niet genoeg te hebben gedaan om de “schone, groene” reputatie van het land te versterken.
De motie die woensdag werd goedgekeurd, moet volgens de regering helpen om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te verwezenlijken. Nieuw-Zeeland is een van de landen die hebben beloofd het doel van koolstofneutraliteit voor broeikasgassen tegen 2050 te bereiken. Het land, met een bevolking van minder dan vijf miljoen, heeft ook toegezegd om over vijftien jaar 100 procent hernieuwbare energie te produceren.
De Climate Action Tracker-groep - die de toezeggingen beoordeelt van de belangrijkste landen die broeikasgassen uitstoten - is van mening dat het klimaatbeleid van Nieuw-Zeeland “onvoldoende” is om zijn doelstellingen te verwezenlijken in het kader van het akkoord van Parijs klimaat van 2015.
32 landen
Het Britse parlement werd op 1 mei 2019 het eerste ter wereld dat een “ecologische en klimatologische noodsituatie” afkondigde, gevolgd door Ierland. Volgens The Climate Mobilization, een Amerikaanse lobby die deze verklaringen promoot, hebben een dozijn parlementen hetzelfde gedaan, net als 1.800 lokale gemeenschappen over de hele wereld. Intussen volgden al 31 andere landen dat voorbeeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duitsland verbiedt plastic tassen in supermarkten vanaf 2022
Duitsland zal supermarkten vanaf 2022 verbieden bij de kassa plastic tassen uit te delen aan klanten. Het Duitse parlement stemde daar vandaag mee in. De overgangsperiode wordt wel nog verlengd van zes naar twaalf maanden. -
WWF: 43 miljoen hectare woud vernietigd sinds 2004
Sinds 2004 is minstens 43 miljoen hectare woud vernietigd. Dat blijkt uit berekeningen van het Wereld Natuur Fonds (WWF). De berekeningen gebeurden op basis van satellietbeelden gemaakt tussen 2004 en 2018 in 24 bedreigde regio's, aldus het WWF. -
Warmste winter ooit gemeten in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland heeft de warmste winter beleefd sinds de metingen meer dan een eeuw geleden van start gingen. De winter van 2020 gaat de boeken in met een temperatuur die 1,14 graden hoger lag dan het gemiddelde van de referentieperiode tussen 1981 en 2010. -
-
Openbare besturen gebruiken driekwart minder pesticiden dan tien jaar geleden
In de negen jaar tussen 2010 en 2019 daalde het gebruik van pesticiden door openbare besturen met drie kwart, van 15,7 ton werkzame stof tot 3,7 ton. De grootste gebruiker blijft federaal spoorwegbeheerder Infrabel. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). -
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
PREMIUM
Antwerpen Tot 55 procent minder CO2-uitstoot tegen 2030: Antwerpen wil miljarden mobiliseren voor het klimaat
Het Antwerpse stadsbestuur heeft zijn nieuwe klimaatplan goedgekeurd. Het engagement is groot: de uitstoot van CO2 tegen 2030 met 50 tot 55 procent verminderen tegenover 2005. Om de doelstelling te bereiken is 2,6 miljard aan extra investeringen nodig.
8 reacties
Marco Maerten
vanzeir guy
Van Camp Robin
Robin Roels
Martin JOLY