Artistieke voorstelling van het mogelijke bestaan van Planeet Negen.
Volledig scherm
Artistieke voorstelling van het mogelijke bestaan van Planeet Negen. © REUTERS

Nieuw bewijs voor 'Planeet Negen' en mogelijk andere wereld voorbij Neptunus

Bestaat er een negende planeet, nog ver voorbij Neptunus in ons zonnestelsel? Sinds 2016 is er dat sterke vermoeden, gebaseerd op indirecte bewijzen, met name het opmerkelijke gedrag van asteroïden. Er is nu weer zo eentje opgedoken, asteroïde 2015 BP519. Het blijft wel wachten op een visuele waarneming als ultiem bewijs voor die andere wereld.

8 reacties

 • Nico Verman

  4 jaar geleden
  ze vinden exoplaneten op 6 lichtjaren , duizenden andere planeten , maar in onzen eigen hof "denken " ze iets te zien , hoe geloofwaardig is da weer , geldsmossen weer
 • DIRK VAN DESSEL

  4 jaar geleden
  Ik zou er toch maar niet van wakker liggen van wat daar allemaal aan het ronddraaien is...
 • Miguel Leboucq

  4 jaar geleden
  Murat: hetgeen ze miljarden lichtjaren ver zien zijn sterren of sterrenstelsels die dus licht geven.Asteroiden of planeten zijn donker op een donkere achtergrond dus veel moeilijker zichtbaar.
 • Yannik Samoy

  4 jaar geleden
  Als ik mij nog herinner stelt Zitchin zoiets als dat de buitenkant van die planeet geen energieveld en ook geen atmosfeer meer heeft, enkel van dichtbij kan je hem zien. Dus om 30.000 jaren of zo. Als theoloog en archeoloog heeft hij zijn bewijzen gevonden in de muurschilderingen van de Sumerians. Deze oudste beschaving tekende toen al ons sterrenstelsel met 10 planeten.
 • Yannik Samoy

  4 jaar geleden
  Hello Murat, volgens Zitchin is deze planeet voor ons onzichtbaar.

Wetenschap & Planeet