AFP
Volledig scherm
© AFP

Ngo's vragen olie-exploratie in Congolees natuurpark Virunga stop te zetten

Dertien ngo's, waaronder ook Belgische organisaties, hebben de Congolese overheid vandaag in een open brief gevraagd om de plannen voor olie-exploratie in het Virunga Nationaal Park, in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), stop te zetten.

 1. Ida maakt zeker 13 doden in New York: straten veranderen in kolkende rivieren, metro’s vast tussen stations
  Play

  Ida maakt zeker 13 doden in New York: straten veranderen in kolkende rivieren, metro’s vast tussen stations

  De nasleep van Ida, de orkaan die zondag in de Amerikaanse staat Louisiana voor enorme schade zorgde, treft nu ook andere delen van Amerika. In New York City zijn sommige straten veranderd in kolkende rivieren en zitten metro's vast tussen stations. Er is ook al sprake van zeker dertien doden, meldt de lokale overheid. Media hebben het over 22 doden. Eén van de slachtoffers is een jongetje van twee jaar. Burgemeester Bill de Blasio heeft de noodtoestand uitgeroepen voor zijn stad, kersvers gouverneur Kathy Hochul deed hetzelfde voor de staat. In New Jersey, de staat die aan New York grenst, werd dan weer een “grote en extreem gevaarlijke” tornado waargenomen. Daar zijn tot nu toe twee slachtoffers te betreuren.
 2. "Enkel Reynders is bezorgd om het Virungapark"

  "Enkel Reynders is bezorgd om het Vi­rungapark"

  Dierenrechtenorganisaties Greenpeace en WWF steigeren nadat de Congolese autoriteiten vergunningen hebben afgeleverd voor olieprospecties in het nationale park van Virunga, ondanks hun eerdere beloftes. Behalve de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft geen enkele Europese minister zich al negatief uitgelaten over de beslissing. Voor WWF en Greenpeace moet Europa dringend de internationale druk opvoeren opdat de Congolese regering de wet zou respecteren en de bescherming van het Virungapark zal veiligstellen voor de toekomst.
 3. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  2

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 1. Groot tekort aan huishoudhulpen: zoveel kan je verdienen
  Jobat.be

  Groot tekort aan huishoud­hul­pen: zoveel kan je verdienen

  De heropleving van de economie laat zich duidelijk merken in de vele vacatures. Eind juni piekte dat aantal op maar liefst 172.437, één vijfde meer dan een maand geleden en het hoogste aantal in 10 jaar tijd. De grootste vraag is die naar schoonmakers, vooral aan huis, volgens het systeem van dienstencheques. Maar wat houdt zo’n job precies in? Hoeveel verdien je? En wat zijn de voor-en nadelen? Jobat.be vroeg het aan dienstenchequebedrijf Tempo-Team @home.

Wetenschap & Planeet