Illustratiebeeld (2019)
Volledig scherm
Illustratiebeeld (2019) © AFP

NASA ontwikkelt waarschuwingssysteem om verdere ontbossing regenwouden tegen te gaan

Een onderzoeksteam geleid door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een waarschuwingssysteem ontwikkeld om aan te geven hoe het met de regenwouden op de aarde staat. Door middel van satellietbeelden hopen de onderzoekers te voorkomen dat er een omslagpunt komt waarna de ontbossing onomkeerbaar is.

 1. Bloggers zijn al twee jaar op wereldreis: “Geen rush, geen stress. Alles wat gelukkig maakt, past in een rugzak”
  PREMIUM
  Malle

  Bloggers zijn al twee jaar op wereldreis: “Geen rush, geen stress. Alles wat gelukkig maakt, past in een rugzak”

  Witte stranden en een azuurblauwe oceaan, ver weg van België. Daar dromen we in tijden van corona allemaal wel van. Maar voor Valerie Robeyn (31) en Mik Simons (32) uit Westmalle is deze droom werkelijkheid. Het bloggend koppel is namelijk al twee jaar op wereldreis en dat bekroonden ze met een vlucht over het hartvormig eiland in het Australische Great Barrier Reef. “Deze reis is de beste beslissing die we ooit gemaakt hebben. We zijn enorm naar elkaar toegegroeid”, vertelt Valerie.
 2. “Eén van de meest verontrustende gevolgen van klimaatverandering is al begonnen”: tropische bossen halen steeds minder koolstof uit de lucht

  “Eén van de meest verontrus­ten­de gevolgen van klimaatver­an­de­ring is al begonnen”: tropische bossen halen steeds minder koolstof uit de lucht

  Het vermogen van de tropische bossen om koolstof uit de atmosfeer te verwijderen, neemt af. Dat blijkt uit een grootschalige internationale studie onder leiding van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren en de Universiteit van Leeds. "De gevreesde omschakeling van de ongestoorde tropische bossen van een koolstofput naar een koolstofbron, is reeds begonnen", zeggen de onderzoekers.
 3. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.

Wetenschap & Planeet