Na PFOS-gate: woon ook jij naast een gevaarlijke site? En hoe blijf je veilig als dat het geval is?
Wie in de buurt van de 3M-site woont, weet intussen dat het geen goed idee is om veel groenten of eieren uit eigen tuin te eten. Maar Zwijndrecht is lang niet de enige buurt waar bedrijven gevestigd zijn die met gevaarlijke stoffen werken. De kans is groot dat er ook in jouw streek een zogenaamd Seveso-risico heerst. Weten hoe je daarmee omgaat kan levens redden.
Informeer je
In het Italiaanse plaatsje Seveso vond in de jaren 70 een ontploffing plaats in een chemische fabriek. Na die ramp werd de Europese Seveso-richtlijn uitgewerkt, die de veiligheid moet garanderen in en rondom bedrijven die gevaarlijke stoffen produceren, verwerken, behandelen of opslaan. Denk maar aan raffinaderijen, petrochemische ondernemingen, chemische fabrieken, aardoliedepots of opslagplaatsen voor explosieve stoffen. Wanneer je weet wat er in de buurt gebeurt, ben je alerter voor onraad.
Sluit ramen en deuren
Als er in een Seveso-bedrijf een ongeluk gebeurt door een fout in het systeem, een menselijke vergissing of een kettingreactie, kan dat leiden tot een ernstige brand, ontploffing of giftige uitstoot die gevaarlijk is voor de mens en/of het milieu. Zo snel mogelijk naar binnen gaan en alle ramen en deuren sluiten is dan prioriteit nummer één. Vergeet ook je ventilatie niet uit te schakelen en houd huisdieren dichtbij. Blijf binnen in een centrale ruimte, indien mogelijk op het gelijkvloers en uit de buurt van de ramen, en wacht op verdere instructies. Volg de officiële berichtgeving via tv, radio, sociale media of BE-Alert voor meer informatie.
Maak een plan
Mogelijk is het na enkele uren veilig om je weer buiten te begeven. In extreme gevallen is een evacuatie aangewezen. Het kan misschien wat apocalyptisch klinken, maar een noodpakket voorbereiden is met het oog daarop zeker geen slecht idee. Zo heb je kopieën van belangrijke documenten en eventuele medicatie meteen bij de hand als het nodig zou zijn. Het helpt ook om op voorhand een gesprek te hebben met het hele gezin, waarin je overloopt wat er moet gebeuren als er zich een noodsituatie zou voordoen. Weten de kinderen waar ze kunnen schuilen? Of langs waar ze kunnen vluchten? Tip: op mijnnoodplan.be maak je snel een noodplan voor jou en je familie.
Schrijf je in op BE-Alert
De beste manier om vlug en correct op de hoogte te blijven van een eventuele ramp is door je in te schrijven op BE-Alert. Je krijgt dan een sms, telefoon of mail zodra er zich een crisis voordoet, en je wordt geïnformeerd over de stand van zaken. Ook nieuwsmedia en sociale media zoals het twitteraccount van het Crisiscentrum zijn goede informatiebronnen. Bepaalde gevolgen van gevaarlijke stoffen zijn overigens pas later merkbaar en kunnen via deze kanalen nog worden gecommuniceerd.
Woon jij in een risicogebied?
Dankzij de eenvoudige zoekfunctie op seveso.be zie je meteen of er Seveso-bedrijven gevestigd zijn in de omgeving van jouw woning.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Plasticvervuiling kan tegen 2040 met 80 procent dalen, mits politieke en economische veranderingen
-
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
Zin om de week in te zetten met een portie onvervalst tienerdrama? Dan bent u bij VRT MAX aan het juiste adres. Zij brengen met ‘More Than This’ een uitstekende Australische reeks in stelling, waarbij het gevoelsleven van vijf adolescenten centraal staat. -
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
De energieleveranciers hengelen weer intensief naar nieuwe klanten. Ze gebruiken onder meer welkomstkortingen als geliefd lokmiddel. Vooral de grote marktspelers kennen interessante voordelen toe, tot zelfs meer dan 500 euro wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de kortingen voorlopig onbestaande of zeer beperkt. Mijnenergie.be maakt een overzicht. -
-
Nieuwe studie maakt gewag van recordhoeveelheid plastic in oceanen
-
3
Onderzoekers wijzen wc-papier aan als bron van PFAS-vervuiling
Wc-papier bevat volgens Amerikaans onderzoek kleine hoeveelheden PFAS. De chemische stoffen komen waarschijnlijk in het papier terecht doordat het vaak wordt gemaakt van gerecycleerd papier waar ook PFAS in zit, leggen de wetenschappers uit in een publicatie van de American Chemical Society. Ze pleiten voor nader onderzoek, omdat al het wc-papier dat wordt doorgespoeld opgeteld weleens een “significante” bijdrage kan leveren aan de totale PFAS-vervuiling van rioolwater. -
PREMIUM
85% minder plastic in de oceanen tegen 2050? Volgens deze Oekraïense onderzoekster is dat mogelijk
Nog nooit zat er wereldwijd zoveel plastic afval in onze rivieren en oceanen. Dat bleek recent nog uit een wetenschappelijke studie gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift ‘PLOS One’. Maar er is goed nieuws. Want volgens de Oekraïense wetenschapster Maryna Strokal (Wageningen Universiteit) kunnen we het tij keren. “We kunnen heel wat watervervuiling voorkomen. Wereldwijd kan aan het einde van deze eeuw zelfs 95 procent ervan weggewerkt zijn.” -
Livios
De zon weren met screens of rolluiken? Zo maak je de juiste keuze