Na de Noordpool staat nu ook Siberië in vlam: bosbranden teisteren gebied zo groot als België
Bosbranden in het bosrijke gebied in de noordpoolcirkel zijn geen zeldzaamheid, maar de vuurzee die al wekenlang Siberië teistert, is extreem. Ondertussen staat een gebied ter grootte van België in vuur en vlam. Gisteren werd de noodtoestand uitgeroepen in vier Siberische regio’s. Vladimir Poetin heeft het leger naar daar gestuurd om de gigantische bosbranden te helpen bestrijden.
Delen per e-mail
Het bleef in grote delen van Siberië lange tijd uitzonderlijk warm en droog ten gevolge van de klimaatverandering. Het was gemiddeld 8 graden warmer dan normaal. En enkele blikseminslagen deden vervolgens de rest.
De branden hebben de afgelopen weken al 3 miljoen hectare in de as gelegd en volledige dorpen met as bedekt. De rook van de bosbranden bereikte al een honderdtal plaatsen maar ook grote steden zoals Jekaterinenburg en Tsjeljabinsk.
In Novosibirsk, met 1,5 miljoen inwoners de derde stad van Rusland, is het imposante beeld van revolutieleider Lenin op het centrale plein nauwelijks meer zichtbaar, zo schrijft de Volkskrant. De luchtkwaliteit in de getroffen regio’s is bijzonder slecht.
Bovendien hebben de autoriteiten (te) lang gewacht om maatregelen te treffen. Meestal laat de overheid de branden in Siberië gewoon woeden wanneer stedelijke gebieden niet bedreigd zijn omdat normaal gezien de bluskosten hoger liggen dan de te verwachte schade.
De omvang van de branden dit jaar bereikte echter een uitzonderlijk niveau en doet vrezen voor een impact op het milieu op de lange termijn. De enorme rookwolken boven het gebied zijn zelfs vanuit de ruimte te zien. De rijkelijk late beslissing om in te grijpen komt de regering dan ook op kritiek te staan.
Gisteren stelde het Kremlin dat Poetin een verslag had gekregen van de minister van Noodsituaties Jevgeni Zinitsjev en daarna dan toch had beslist om het leger in te zetten. Het Russische ministerie van Defensie kondigde daarna aan dat tien blusvliegtuigen- en helikopters naar Krasnojarsk zullen vliegen, een van de meest getroffen gebieden. Daar zijn al bijna 800 brandweermannen ingezet, die nu dus ook de steun van het leger zullen krijgen.
De Amerikaanse president Donald Trump zou gisteren naar het Kremlin hebben gebeld en Amerikaanse hulp voor het bestrijden van de branden hebben aangeboden. De Russische president bedankte voor het aanbod.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
November 2020 was op één na warmste november sinds begin van metingen
Afgelopen november was de op één na warmste november sinds de start van de metingen in 1880. Dat meldt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), het Amerikaanse agentschap dat zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie. -
Weer 8.500 km2 van Amazonewoud gekapt in 2020: experts noemen ontbossing "zorgwekkend"
De ontbossing van het Amazonewoud in Brazilië was in het voorbije jaar goed voor een oppervlakte van 8.426 km2, dat is 8 procent minder dan het historische record van vorig jaar, maar een cijfer dat door specialisten als buitengewoon zorgwekkend wordt beschouwd. Ze zijn zeer kritisch over het milieubeleid van president Jair Bolsonaro. -
In deze door Saudi-Arabië gebouwde miljoenenstad is geen auto te vinden
Saudi-Arabië is een van de grootste olieproducenten ter wereld. Vreemd genoeg gaat het koninkrijk nu de ultieme eco-stad bouwen: 170 kilometer lang, autovrij en zonder wegen. -
-
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Hoe satellieten de ontbossing in Afrika remmen
De ontbossing in maar liefst 22 Afrikaanse landen is de afgelopen twee jaar aanzienlijk afgenomen. En dat dankzij de hulp van satellieten, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Climate Change. -
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Noordzee herbergt steeds meer exotische dieren en planten
In de Belgische Noordzee en het Schelde-estuarium (Zee- en Westerschelde en mondingsgebied van de Schelde) leven 79 exotische zoet- en brakwaterdieren en algen. Sinds 2012 is het aantal vreemde soorten er met 15 procent gestegen, blijkt uit een deze week gepubliceerde studie van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
10 reacties
Christine Laevers
Ben Strubbe
De Waen Luc
Anoniem
Jan De Korte