BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Miljoenen dollars aan zilver en goud vloeien weg in ons afvalwater

We staan er nooit bij stil, maar de riolen onder onze straat kunnen een goudmijn zijn. Letterlijk. Uit onderzoek blijkt dat miljoenen dollars aan goud en zilver wegspoelen met ons afvalwater en achterblijven in de riool.

 1. Experten waarschuwen in nieuw rapport voor “klimaat-tijdbom”: “Nú handelen voor leefbare toekomst”

  Experten waarschu­wen in nieuw rapport voor “kli­maat-tijd­bom”: “Nú handelen voor leefbare toekomst”

  Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren drastisch vermindert, is het “waarschijnlijk” dat de opwarming van de aarde in de nabije toekomst boven de 1,5 graad Celsius uitkomt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. De klimaatwetenschappers zien tal van “uitvoerbare en effectieve” opties om de uitstoot te verlagen. “Als we nú handelen, kunnen we nog steeds een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veiligstellen”, zegt IPCC-voorzitter Hoesung Lee.
 1. Is radioactief afval ondergronds bergen een veilige optie? Een exclusief blik in het onderzoekslabo dat 225 meter onder de grond ligt
  PREMIUM

  Is radioac­tief afval onder­gronds bergen een veilige optie? Een exclusief blik in het onderzoeks­la­bo dat 225 meter onder de grond ligt

  De twee jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 zullen tien jaar langer open blijven. Onze radioactieve afvalberg zal dus weer wat groeien. Het hoogradioactief en langlevend kernafval moet ondergronds geborgen worden. Dat besliste België afgelopen jaar nog. Maar is dat veilig? Al 40 jaar zoeken wetenschappers in het laboratorium HADES naar een antwoord op die vraag. HLN daalde 225 meter af voor een exclusieve blik achter de schermen van deze iconische en wereldbefaamde onderzoeksinstallatie in Mol.