Volledig scherm
© Opération Mer Propre

Milieuorganisaties slaan alarm om ‘corona-afval’ in oceanen

Momenteel is het sowieso al slecht gesteld met de vervuiling van onze oceanen, maar milieuorganisaties vrezen dat het door de wereldwijde corona-uitbraak nog veel erger zal worden. Tussen het afval, dat een bedreiging vormt voor het zeeleven, bevinden zich nu immers steeds vaker mondmaskers en latex handschoenen.

 1. Al 5,6 miljoen ton microvezels is via onze wasmachines in het milieu beland

  Al 5,6 miljoen ton microve­zels is via onze wasmachi­nes in het milieu beland

  Sinds de jaren 50 zijn we met z’n allen massaal polyester en nylon kledingstukken beginnen te dragen. Hierdoor is er in totaal al 8,3 miljard ton van deze nieuwe kunststoffen geproduceerd. Een team van Amerikaanse wetenschappers aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara, berekende dat een groot deel van die kunststoffen via onze wasmachines in de omgeving is beland. Maar liefst 5,6 miljoen ton synthetische microvezels om precies te zijn, waarvan iets meer dan de helft (2,9 miljoen) in onze rivieren en zeeën. Het equivalent van 7 miljard fleecejassen.
 2. Vlaanderen ver onder de klimaatnorm, Demir wil realistische doelstellingen: “Anders moeten we factuur betalen”

  Vlaanderen ver onder de klimaat­norm, Demir wil realisti­sche doelstel­lin­gen: “Anders moeten we factuur betalen”

  Vlaanderen zal eind dit jaar de klimaatdoelstellingen voor broeikasemissies niet halen. Een voortgangsrapport van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) toont aan dat Vlaanderen er amper in geslaagd is om de emissies te verminderen, ondanks de inspanningen uit het verleden. Demir pleit voor een constructief overleg met de nieuwe federale regering over "realistische doelstellingen".
 3. Onderzoekers vinden de properste lucht op aarde

  Onderzoe­kers vinden de properste lucht op aarde

  De bossen in de Amazone die ook wel eens de ‘longen van de aarde’ worden genoemd, of misschien toch eerder een of ander verlaten eiland? Waar denk jij de schoonste of properste lucht op aarde te vinden? Om die vraag te beantwoorden gingen onderzoekers aan de Colorado State University op zoek naar een luchtlaag die vrij is van deeltjes of luchtvervuiling. Waar ze die gevonden hebben, schrijven ze in het vaktijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
HLN gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Wetenschap & Planeet