Beeld ter illustratie. Klimaatwetenschappers waarschuwen al decennia dat hogere temperaturen leiden tot meer droogte, extreem weer, smeltend poolijs en een stijgende zeespiegel.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. Klimaatwetenschappers waarschuwen al decennia dat hogere temperaturen leiden tot meer droogte, extreem weer, smeltend poolijs en een stijgende zeespiegel. © AFP

Lagere uitstoot broeikasgassen door coronapandemie heeft “onbeduidend effect”: planeet stevent af op opwarming van 3°C

De lagere uitstoot van broeikasgassen door de Covid-19-pandemie zal een "onbeduidend" effect hebben en de planeet stevent nog steeds op een opwarming van 3 graden af, zo hebben de Verenigde Naties woensdag gewaarschuwd. Daarmee blijft de wereld ver van de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs, dat zaterdag 5 jaar oud zal zijn.

19 reacties

 • Yves Steenssens

  2 jaar geleden
  @Christian  U hebt gelijk dat deze investeringen zelfs de opwarming astronomisch gaan boosten - 1.000 miljard gaat de E.U. ophoesten waarvan 1/4 energiekosten of 250 miljard euro - corona heeft even op de rem gestaan maar dat gaat onze planeet bekopen via grootste energieanalfabeten de E.U. en politici - dit betekent letterlijk meer dan 250 miljard L brandstof bovenop de astr .globalisatie energiekosten : één container 1.000L heen en terug netto  verplaatsing - wordt vervolgd  
 • Christian Deckers

  2 jaar geleden
  Wat is er mis met opwarming als de mens zich daar op voorziet en aanpast? Neen, liever de miljarden weggooien om iets trachten te voorkomen wat een geheel normaal natuurlijk fenomeen is. Kan 1 wetenschapper 1 ononderbroken periode van maar 1.000 jaar aanwijzen dat er géén klimaatverandering was hier of daar op de planeet? Beleid is zoals meestal het eindriool en vergaarbak van de waanzin. Maar wel goed betaald.
 • Marco Maerten

  2 jaar geleden
  Dave Florizone,die knik neerwaarts was te wijten aan veel fijn stof aangezien de brandstoffen op andere manier verbrand werden en industrie nog geen gebruik maakte van filters.Global dimming hield de zonnewarmte (tijdelijk) deels buiten,maar camoufleerde enkel het resultaat van de CO-2 uitstoot die de wereld sneller deed opwarmen na de jaren '70. Perceptie,weet u wel?
 • Marco Maerten

  2 jaar geleden
   @Dirk Verschoore;Die bosbranden zijn net het gevolg van de snelle opwarming die door de mens is veroorzaakt en van hieruit onstaat het befaamde terugkoppelingseffect waardoor het éne het volgende in versnelling zet.Het is dus wellicht de waarheid die u begint tegen te steken,nietwaar?
 • Dirk Verschoore

  2 jaar geleden
  elke inspanning die we deden al dan niet vrijwillig werd door die massale bosbranden in Siberië, VS en Australië alsook de ontbossing van het Amazonasgebied teniet gedaan, stop dus met ons te verwijten. Dat begint serieus tegen te steken
 1. De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
  Tweakers

  De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartpho­nes

  Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee.
 2. Belgische klimaatprestaties bij slechtste van West-Europa: “Tijd om het roer om te gooien”

  Belgische klimaat­pres­ta­ties bij slechtste van West-Europa: “Tijd om het roer om te gooien”

  België is opnieuw gedaald in de jaarlijkse rangschikking van een zestigtal landen op het vlak van de strijd tegen de klimaatverandering, opgesteld door milieu-ngo's. Ons land staat op de 40ste plaats (-5) in de ‘Climate Change Performance Index 2021', nadat het vorig jaar al vier plaatsen gezakt was. België is daarmee een van de slechtste leerlingen van West-Europa. “Als we niet willen blijven zakken, moeten we nu het roer omgooien”, zegt klimaatexpert Mathieu Soete.
 3. Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
  Tweakers

  Bluetooth­spea­kers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijd­uur tot 25 uur

  De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers?
 1. "Bedankt voor je steun Leo!": Bolsonaro geeft sneer aan Leonardo DiCaprio na stemoproep aan Braziliaanse jeugd
  4

  "Bedankt voor je steun Leo!": Bolsonaro geeft sneer aan Leonardo DiCaprio na stemoproep aan Braziliaan­se jeugd

  Leonardo DiCaprio roept de Braziliaanse jeugd via Twitter op te gaan stemmen tijdens de presidentsverkiezingen van oktober. Het is bekend dat de Amerikaanse steracteur niet hoog oploopt met de huidige president van Brazilië. De extreemrechtse Jair Bolsonaro heeft op Twitter sarcastisch gereageerd op DiCaprio’s stemoproep. “Bedankt voor je steun Leo! Het is erg belangrijk dat iedere Braziliaan gaat stemmen tijdens de komende verkiezingen.”

Wetenschap & Planeet