Beeld ter illustratie. Klimaatwetenschappers waarschuwen al decennia dat hogere temperaturen leiden tot meer droogte, extreem weer, smeltend poolijs en een stijgende zeespiegel.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. Klimaatwetenschappers waarschuwen al decennia dat hogere temperaturen leiden tot meer droogte, extreem weer, smeltend poolijs en een stijgende zeespiegel. © AFP

Lagere uitstoot broeikasgassen door coronapandemie heeft “onbeduidend effect”: planeet stevent af op opwarming van 3°C

De lagere uitstoot van broeikasgassen door de Covid-19-pandemie zal een "onbeduidend" effect hebben en de planeet stevent nog steeds op een opwarming van 3 graden af, zo hebben de Verenigde Naties woensdag gewaarschuwd. Daarmee blijft de wereld ver van de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs, dat zaterdag 5 jaar oud zal zijn.

19 reacties

 • Yves Steenssens

  6 maanden geleden
  @Christian  U hebt gelijk dat deze investeringen zelfs de opwarming astronomisch gaan boosten - 1.000 miljard gaat de E.U. ophoesten waarvan 1/4 energiekosten of 250 miljard euro - corona heeft even op de rem gestaan maar dat gaat onze planeet bekopen via grootste energieanalfabeten de E.U. en politici - dit betekent letterlijk meer dan 250 miljard L brandstof bovenop de astr .globalisatie energiekosten : één container 1.000L heen en terug netto  verplaatsing - wordt vervolgd  
 • Christian Deckers

  6 maanden geleden
  Wat is er mis met opwarming als de mens zich daar op voorziet en aanpast? Neen, liever de miljarden weggooien om iets trachten te voorkomen wat een geheel normaal natuurlijk fenomeen is. Kan 1 wetenschapper 1 ononderbroken periode van maar 1.000 jaar aanwijzen dat er géén klimaatverandering was hier of daar op de planeet? Beleid is zoals meestal het eindriool en vergaarbak van de waanzin. Maar wel goed betaald.
 • Marco Maerten

  6 maanden geleden
  Dave Florizone,die knik neerwaarts was te wijten aan veel fijn stof aangezien de brandstoffen op andere manier verbrand werden en industrie nog geen gebruik maakte van filters.Global dimming hield de zonnewarmte (tijdelijk) deels buiten,maar camoufleerde enkel het resultaat van de CO-2 uitstoot die de wereld sneller deed opwarmen na de jaren '70. Perceptie,weet u wel?
 • Marco Maerten

  6 maanden geleden
   @Dirk Verschoore;Die bosbranden zijn net het gevolg van de snelle opwarming die door de mens is veroorzaakt en van hieruit onstaat het befaamde terugkoppelingseffect waardoor het éne het volgende in versnelling zet.Het is dus wellicht de waarheid die u begint tegen te steken,nietwaar?
 • Dirk Verschoore

  6 maanden geleden
  elke inspanning die we deden al dan niet vrijwillig werd door die massale bosbranden in Siberië, VS en Australië alsook de ontbossing van het Amazonasgebied teniet gedaan, stop dus met ons te verwijten. Dat begint serieus tegen te steken
 1. Vlaamse regering legt ook niet energie-intensieve bedrijven energiebesparende ingrepen op

  Vlaamse regering legt ook niet ener­gie-intensieve bedrijven energiebe­spa­ren­de ingrepen op

  De Vlaamse regering legt energiebesparende maatregelen op aan een 1.000-tal niet energie-intensieve ondernemingen. "Niet energie-intensieve bedrijven verbruiken gemiddeld evenveel energie als 260 tot 870 Vlaamse gezinnen. Het besparingspotentieel bij hen is dus enorm groot. Ook zij zijn een deel van de oplossing als we onze energiebesparingsdoelstelling willen behalen", legt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) uit.

Wetenschap & Planeet