Kyra Gantois in augustus.
Volledig scherm
Kyra Gantois in augustus. © Joel Hoylaerts / Photo News

Kyra Gantois haalt uit naar ‘vakantievierende’ Anuna: “Ze trekt de geloofwaardigheid van YFC in twijfel”

Op Twitter heeft Kyra Gantois fel uitgehaald naar haar voormalige kompaan Anuna De Wever. Gantois bekritiseert in haar bericht het feit dat De Wever met een volgens haar “enorm schadelijke” zeilboot naar de klimaattop in Chili gereisd is. 

78 reacties

 • Ferdinand Engelbeen

  2 jaar geleden
  Toran Korshnah, die zeilboot was gehuurd door YFC, dan doet de kapitein wat de opdrachtgever vraagt. Punt. Ze hadden Spanje met gemak kunnen halen, er was tijd en wind genoeg...
 • Joris Peeters

  2 jaar geleden
  Je hebt altijd de hardwerkende mensen die zich inzetten voor een goed doel zoals Kyra en dan de fotogenieke windhaantjes die het goed doen in de pers en met de aandacht gaan lopen. Met de gebakken lucht die Anuna verkoopt kan ze zeker in de politiek terecht!
 • Toran Korshnah

  2 jaar geleden
  Het is nog steeds de kapitein die beslist wat er gebeurt op zijn boot. Als die beslist om niet te keren, dan keert de boot niet.
 • Piet Vanderhaagt

  2 jaar geleden
  Alweer perfect op de kop van de nagel geklopt... Kyra, jij studeert verder om iets te kunnen bereiken, terwijl jij je inzet. Anuna daarentegen geniet (op wiens kosten) van een maandenlang verlof, zonder iets deftig te bereiken, enkel opvallen in de media... Kyra, mijn respect en steun heb je, Anuna mag ginder blijven bruin bakken die zal nooit mijn stem of respect krijgen...
 • Hanne Vlaeminck

  2 jaar geleden
  Geef een forum aan pubers en je krijgt dit. Dit zijn dan de politici van morgen - schrijf op een blad papier dat Anuna en Kyra allebei gaan opkomen als ze oud genoeg zijn - en die trezekes gaan nog stemmen krijgen ook. En wat gaan ze dan doen, als ze het zelf moeten oplossen: niks omdat ze dan pas zien hoe verstrekkend al die "simpele" beslissingen zijn, en dan de schuld op elkaar steken, net als nu.
 1. Anuna reageert op vertrek van Kyra Gantois: “We wilden nog met haar afspreken, maar ze vond haar plaats niet meer”

  Anuna reageert op vertrek van Kyra Gantois: “We wilden nog met haar afspreken, maar ze vond haar plaats niet meer”

  In een lang bericht op Twitter heeft klimaatactiviste Kyra Gantois uitgelegd dat ze uit de kerngroep van Youth For Climate, de klimaatbeweging die ze samen met Anuna De Wever oprichtte, stapt. “Ik ben het gewoon beu om behandeld te worden als een stuk vuil”, klinkt het. De Wever betreurt die beslissing. “We hebben tijdens de zomer verschillende pogingen ondernomen om met haar af te spreken, maar telkens weigerde ze.”
 2. Kyra Gantois denkt eraan nieuwe klimaatbeweging op te richten

  Kyra Gantois denkt eraan nieuwe klimaatbe­we­ging op te richten

  In een emotioneel bericht op Twitter liet Kyra Gantois (20) deze week weten uit Youth For Climate te stappen, de organisatie die ze eind vorig jaar met Anuna De Wever opzette en die dit jaar uitgroeide tot een internationale milieubeweging. In ‘Generation M’ bij MNM licht Gantois haar beslissing toe en kijkt ze vooruit. Zo speelt ze met het idee om een nieuwe klimaat beweging op te richten: “Een beweging waarbij jongeren verenigd worden”, klinkt het.
 1. “Wat zei ik nu weer over de mond gesnoerd worden”: Kyra Gantois ontzet over reactie van Youth for Climate in ‘Vandaag’

  “Wat zei ik nu weer over de mond gesnoerd worden”: Kyra Gantois ontzet over reactie van Youth for Climate in ‘Vandaag’

  Een week nadat Kyra Gantois, medeoprichtster van Youth for Climate, uit de organisatie stapte, reageren Anuna De Wever en Toon Lambrecht op haar besluit. “Het is normaal dat er soms misverstanden zijn”, vertelde Lambrecht in ‘Vandaag’ op Eén. “Vreemd dat Anuna en Toon daar aan tafel zitten zonder dat ik op de hoogte ben gebracht”, kaatste Gantois de bal terug op Twitter.
 2. Van klimaatspijbelaars naar klimaatkibbelaars: “Kijk niet naar elkaar, maar richt jullie op gezamelijk doel”
  PREMIUM

  Van klimaat­spij­be­laars naar klimaatkib­be­laars: “Kijk niet naar elkaar, maar richt jullie op gezamelijk doel”

  Het blijft maar pruttelen tussen Anuna De Wever (18) en Kyra Gantois (20). De klimaatspijbelaars zijn klimaatkibbelaars geworden. Nog eventjes en de doorsnee Vlaming heeft, door al dat gehakketak, de buik vol van de klimaatstrijd. “Zo’n vaart zal het niet lopen”, denkt de ‘groene’ minister van staat Jos Geysels. “De stroming is zo breed gedragen, een ruzietje gaat de zaak echt niet hypothekeren.”
 3. Kyra Gantois komt nog één keer terug op vertrek bij Youth For Climate: “Tussen Anuna en mij komt het nooit meer goed, vrees ik”
  PREMIUM

  Kyra Gantois komt nog één keer terug op vertrek bij Youth For Climate: “Tussen Anuna en mij komt het nooit meer goed, vrees ik”

  “What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!” De acties van misnoegde klimaatjongeren beheersten het voorbije jaar nagenoeg álle nieuwsbulletins. In onze eindejaarsreeks ‘De 19 van 19 uit Antwerpen’ maken we met Kyra Gantois, bezieler van Youth For Climate (YFC), de balans op van een bewogen jaar. Een gesprek over de strijd voor het klimaat, haar veelbesproken vertrek bij YFC én de twist met toenmalig ‘partner in crime’ Anuna De Wever.