Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Shutterstock

Kwaliteit Europees zwemwater best in Cyprus, België is middenmotor

Meer dan vier op de vijf badzones in de Europese Unie hebben zwemwater van uitstekende kwaliteit. Dat blijkt uit een nieuwe publicatie van het Europees Milieuagentschap (EEA). Cyprus blijkt de koploper te zijn met 100 procent badzones van uitstekende kwaliteit, België komt met 81,4 procent als middenmotor uit de test.

  1. Risico’s PFOS-vervuiling al in 2017 bekend, maar niemand vertelde dat aan de inwoners van Zwijndrecht: “Burger heeft recht op correctie info”

    Risico’s PFOS-vervuiling al in 2017 bekend, maar niemand vertelde dat aan de inwoners van Zwijn­drecht: “Burger heeft recht op correctie info”

    Al in 2017 was duidelijk dat er PFOS-­gezondheidsrisico's waren in Zwijn­drecht, maar de geplande communicatie aan de inwoners bleef uit. Dat melden verschillende kranten vandaag. Na de doorstart van het Oosterweelproject deed bouwheer BAM/Lantis eigen bodemonderzoek, waaruit in 2017 de zware verontreiniging duidelijk werd. Bijna de volledige toenmalige Vlaamse regering werd van de resultaten op de hoogte gebracht.
  2. “Dit is ongezien”: Miljoenen dode insecten kleuren voeten van Amerikaanse strandgangers zwart

    “Dit is ongezien”: Miljoenen dode insecten kleuren voeten van Amerikaan­se strandgan­gers zwart

    Na hun strandwandeling in de Amerikaanse staat Maine keren mensen met pikzwarte voeten terug huiswaarts. Er ontstaat onrust over de raadselachtige verkleuring. Het zou alleszins niet om een giftige substantie gaan - zo is na enig onderzoek duidelijk geworden - maar wel om de karkassen van miljoenen aangespoelde insecten. Alleen is nog niet opgehelderd om welke beestjes het precies gaat en waarom ze zo massaal zijn aangespoeld.

Wetenschap & Planeet