Klimaatactivisten houden de wacht in de buurt van de Wetstraat om druk te zetten.
Volledig scherm
Klimaatactivisten houden de wacht in de buurt van de Wetstraat om druk te zetten. © EPA

Klimaatwet moet nog verschillende parlementaire klippen passeren

KlimaatVandaag staat in de Kamercommissie voor de wijziging van de grondwet de bespreking geprogrammeerd van het artikel 7bis. Dat artikel wordt door de klimaatactivisten naar voren geschoven als de basis voor een robuust klimaatbeleid. De goede afloop blijft echter hoogst twijfelachtig: om de grondwet te wijzigen en nadien een bijzondere wet goedgekeurd te krijgen, heb je nu eenmaal een heel brede steun nodig in het parlement.

  1. Professor klimaatrecht: “Actievoerders wijziging grondwet zijn misleid door allerlei groeperingen. Bangmakerij”

    Professor klimaat­recht: “Actievoer­ders wijziging grondwet zijn misleid door allerlei groeperin­gen. Bangmake­rij”

    Volgens professor klimaatrecht Kurt Deketelaere zijn de actievoerders die momenteel kamp hebben opgezet in Brussel met de eis om grondwetsartikel 7bis te herzien, misleid. “Uiteindelijk is dit veel bangmakerij voor niets”, zegt hij in ‘Terzake’. De regeringen in ons land kunnen immers perfect een ambitieus klimaatbeleid voeren zonder een aanpassing van dat grondwetsartikel.
  2. Al 5,6 miljoen ton microvezels is via onze wasmachines in het milieu beland

    Al 5,6 miljoen ton microve­zels is via onze wasmachi­nes in het milieu beland

    Sinds de jaren 50 zijn we met z’n allen massaal polyester en nylon kledingstukken beginnen te dragen. Hierdoor is er in totaal al 8,3 miljard ton van deze nieuwe kunststoffen geproduceerd. Een team van Amerikaanse wetenschappers aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara, berekende dat een groot deel van die kunststoffen via onze wasmachines in de omgeving is beland. Maar liefst 5,6 miljoen ton synthetische microvezels om precies te zijn, waarvan iets meer dan de helft (2,9 miljoen) in onze rivieren en zeeën. Het equivalent van 7 miljard fleecejassen.

Wetenschap & Planeet