Hittegolven, overstromingen en droogte lijken het grootste deel van de klimaatdreiging te vormen, stellen de onderzoekers.
Volledig scherm
Hittegolven, overstromingen en droogte lijken het grootste deel van de klimaatdreiging te vormen, stellen de onderzoekers. © rv

Klimaatverandering zorgt in 2050 voor 9,5 miljard kosten en 3 miljard baten: grote boosdoeners zijn droogte en hittegolven

De klimaatverandering zal in 2050 in België leiden tot een extra kost van bijna 9,5 miljard euro of 2 procent van het bbp door extreme hitte, droogte en overstromingen. De geschatte baten, onder meer door de zachtere winters, worden geschat op ongeveer 3 miljard euro of 0,65 procent van het bbp. Dat blijkt uit de 'Evaluatie van de socio-economische impact van klimaatverandering in België', een studie van Vito, Kenter en EcoRes in opdracht van de Nationale Klimaatcommissie.

 1. “Windmolenbouwers rijven miljoenen binnen met sjoemelsoftware”: minister Demir ontdekt grootschalig misbruik subsidies
  PREMIUM

  “Windmolen­bou­wers rijven miljoenen binnen met sjoemel­soft­wa­re”: minister Demir ontdekt grootscha­lig misbruik subsidies

  Niet alleen autoconstructeurs maken gebruik van sjoemelsoftware, ook bouwers van windmolens gebruiken elektronica om de boel te belazeren. Dat ontdekte Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). "Subsidies worden misbruikt, puur uit winstbejag", zucht ze. Demir greep in en voorkwam zo dat er straks 72 miljoen euro extra op de energiefactuur van gezinnen en bedrijven verschijnt.
 2. Vincent, de man die de Gouden Klassiekers won zonder Van Aert in de Strade en Sanremo: “Corona is de redder van mijn ploeg geweest”

  Vincent, de man die de Gouden Klassie­kers won zonder Van Aert in de Strade en Sanremo: “Corona is de redder van mijn ploeg geweest”

  Hij is de enige wielerliefhebber die blij is dat Parijs-Roubaix niet doorgaat. Vincent van Marrewijk sprong na de Ronde naar de koppositie van de Gouden Klassiekers en mag zich nu € 7.000 rijker rekenen. De Nederlander kon de eindzege zelfs pakken zonder winnaar Wout van Aert in de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. “Dankzij Fuglsang en de goedkope Vlasov ben ik van ver kunnen terugkomen.”

Wetenschap & Planeet