Klimaattop van start in Glasgow, activisten zetten de toon: “Geen woorden maar daden”
UPDATEIn de Schotse stad Glasgow is de klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties van start gegaan. Tot en met 12 november leggen zowat 200 landen er hun plannen op tafel om de klimaatverandering aan te pakken. Zes jaar na het Klimaatakkoord van Parijs wordt COP26 algemeen beschouwd als een scharniermoment om de ambities binnen bereik te houden. Honderden klimaatactivisten bliezen gisteren al verzamelen om de internationale gemeenschap onder druk te zetten. Een toespraak van de COP26-voorzitter op de jongerenklimaattop werd kort onderbroken door enkele demonstranten.
Veel activisten hadden tientallen of zelfs duizenden kilometers afgelegd naar Glasgow om de aftrap te geven van demonstraties. Het meeste bekijks trok de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Met de trein kwam ze gisteravond vanuit Londen aan, onder politiebegeleiding werd ze van het perron weggeleid. In het station werd ze door andere klimaatactivisten toegejuicht.
Maar ook klimaatactivisten uit onder meer België, Spanje en Schotland tekenden present. Ze liepen door de straten met bordjes met slogans als “Geen woorden, maar daden”, “Actie nu”, en “Stop met fossiele brandstoffen”.
Vrijdag is een grote protestmars voorzien waarop tot 100.000 manifestanten worden verwacht.
Toespraak onderbroken
Andere activisten onderbraken gisteravond een toespraak van COP26-voorzitter Alok Sharma op de jongerenklimaattop COY16. Enkele delegatieleden noemde Sharma een “hypocriet” omdat de Britse regering een nieuw olieveld ten westen van de Shetlandeilanden wil aanboren. “Waar is de steun voor landen in crisis als gevolg van onze koloniale geschiedenis?”, klonk het onder meer. Vrijdag is een grote protestmars voorzien waarop tot 100.000 manifestanten worden verwacht.
Sharma verklaarde tijdens zijn toespraak deel uit te maken van de wereldwijde klimaatbeweging. “Wat we trachten te bereiken, is om de wereldleiders te overtuigen om de gevolgen van klimaatopwarming binnen de perken te houden”, klonk het. COY16 was de officiële klimaatconferentie voor jongeren, die vandaag na vier dagen eindigt.
Boris Johnson
De Britse premier Boris Johnson riep vanuit Rome de internationale gemeenschap nogmaals op de strijd tegen de klimaatopwarming ernstig te nemen. “COP26 is het moment van de waarheid voor de wereld”, klonk het in een mededeling. “De vraag, die op ieders lippen brandt, is of we die kans zullen grijpen of ze zullen laten schieten.”
Johnson is van plan om vanavond rechtstreeks van de G20-top in Rome naar Glasgow te vliegen. Hij hoopt dat de staatshoofden en regeringsleiders zich bereid zullen tonen om tot actie over te gaan. Eerder had de Britse premier zich nog sceptisch uitgelaten over de slaagkansen van de twee weken durende klimaattop. Hij schatte de kansen op succes in op zestig procent.
Jaar uitgesteld
Oorspronkelijk zou de top in november vorig jaar doorgaan, maar dat werd met een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie. Voor België reizen onder meer premier Alexander De Croo, federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi, Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, Brussels minister van Klimaattransitie Alain Maron en Waals minister van Klimaat Philippe Henry naar Glasgow.
Het VN-klimaatpanel IPCC trok in augustus in de aanloop naar de top aan de alarmbel: de gemiddelde temperatuur op aarde is volgens de wetenschappers in de loop van het decennium 2011-2020 met 1,09 graden Celsius gestegen in vergelijking met het pre-industriële tijdperk. Bij het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 spraken 195 landen af om de opwarming onder de 2 graden te houden, indien mogelijk zelfs onder 1,5 graden.
“Acht jaar om uitstoot van broeikasgassen te halveren”
Volgens de meest recente cijfers van de VN zijn de huidige inspanningen om de CO2-uitstoot te verlagen echter ontoereikend om de doelstellingen van Parijs te behalen. “We hebben slechts acht jaar om onze uitstoot van broeikasgassen te halveren en zo een maximale opwarming van de aarde van 1,5 graden te bekomen”, klinkt het in het rapport van het United Nations Environment Programme. Met de huidige plannen zouden we tegen het einde van de eeuw een stijging van 2,7 graden bereiken.
Belofte niet gehaald
Ook de belofte van de industrielanden om tegen 2020 elk jaar 100 miljard dollar (86,5 miljard euro) aan arme landen te geven in de strijd tegen de klimaatcrisis zal niet gehaald worden. De steun bedroeg vorig jaar 68,9 miljard euro, volgens de laatste cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. “De cijfers voor 2020 zijn nog niet beschikbaar, maar de doelstelling is zo goed als zeker niet gehaald”, gaf Sharma toe.
De hele wereld moet dus een serieuze tand bijsteken. De Europese Commissie stelde in juli een Europees klimaatpakket voor. De doelstellingen zijn om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent te verminderen ten opzichte van het referentiejaar 1990 en vanaf 2050 netto geen broeikasgassen meer uit te stoten.
Lees ook:
Klimaattop lijkt nu al een flop: Biden komt met halflege handen en Chinese president blijft thuis (+)
Bekijk ook: G20-top start met klimaat en coronavirus op de agenda
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
G20-leiders nog ver van akkoord over klimaatambities
Na de eerste dag van de G20-top, een bijeenkomst van de negentien rijkste landen ter wereld en de Europese Unie, lijkt een klimaatakkoord nog ver weg. Dat blijkt uit een kladversie die het Duitse persagentschap dpa zaterdagavond in handen kreeg. De G20 wil een krachtig signaal uitsturen vanwege de COP26-klimaatconferentie die aansluitend plaatsvindt in Glasgow. -
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies. -
-
224
Nederland bouwt komende tien jaar twee nieuwe kerncentrales in provincie Zeeland
De Nederlandse regering wil dat er twee nieuwe kerncentrales in Borssele komen. Dat melden Nederlandse media dinsdag. Tegen 2035 moeten ze elektriciteit gaan leveren. -
Gent en Antwerpen laten vanaf 2031 geen dieselwagens meer toe
In de lage-emissiezones van Antwerpen en Gent worden vanaf 2031 geen dieselwagens meer toegelaten. Vanaf 2035 worden ook wagens op benzine gebannen. Voor het eerst is een datum vastgelegd, al gaat de regering minder snel dan gepland, schrijft ‘De Morgen’ vandaag. -
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
Honden brengen verboden bestrijdingsmiddelen in het milieu: “Dit is zorgwekkend”
Honden brengen verboden of streng gereguleerde bestrijdingsmiddelen als fipronil en imidacloprid in het milieu. Deze middelen zitten in vlooienbanden, druppels en pillen tegen vlooien en teken. Ze komen via hondenhaar, urine van honden en water waarin honden zwemmen in de omgeving terecht.