Klimaatrapport VN: rampzalige gevolgen als aarde 2 graden warmer wordt
Het is nog steeds mogelijk om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graden, maar dan zijn wel "snel verregaande en ongeziene veranderingen" nodig. Dat zeggen klimaatonderzoekers in een nieuw rapport van het Intergovernemental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties.
De temperatuur stijgt tussen 2030 en 2052 1,5 graden Celsius als er niets wordt gedaan aan de CO2-uitstoot. Dat staat in het Intergouvernementele Plan tegen Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties.
In het rapport staat dat landen er alles aan moeten doen om het bij die 1,5 graden te houden, omdat de gevolgen bij een hogere stijging desastreus zijn. "Elk klein beetje extra opwarming speelt een rol" zegt Hans-Otto Pörtner van het IPCC in een statement. Hij waarschuwt voor "langdurige of onomkeerbare veranderingen" bij een overschrijding van de drempel van 1,5 graden opwarming.
Op het onderstaande kaartje is het verschil te zien tussen 1,5 graad Celsius opwarming (boven) en twee graden (beneden):
Minder frequente hittegolven
Als het ambitieuzere scenario van 1,5 graden gehaald wordt, zal het zeeniveau volgens de experts 10 centimeter minder stijgen. En het is in dat geval ook veel minder waarschijnlijk dat de Noordelijke IJszee ijsvrij wordt in de zomer. Bovendien zouden de koraalriffen niet zo goed als helemaal verdwijnen, wat bij een stijging met 2 graden het geval zou zijn.
Hittegolven (die eco-systemen vernietigen) zouden minder frequent zijn en minder lang duren dan bij een stijging van twee graden. Hetzelfde geldt voor hittegolven in de oceanen. Tropische cyclonen zouden bij een stijging van 1,5 graad minder water met zich meedragen waardoor de impact van overstromingen minder groot zou zijn. Droogtes zouden bij een stijging van 1,5 graad minder ernstig zijn en een minder zware druk leggen op de landbouw en de beschikbaarheid van water dan bij een stijging van twee graden.
"Drastische bijsturing nodig"
Het rapport besluit dat drastische bijsturingen in verschillende beleidsdomeinen nodig zijn. "Hernieuwbare energie moet 70 tot 85 procent van de energie zijn in 2050 om de opwarming op 1,5 graden in 2100 te houden", schrijven de onderzoekers. Dat is nu 25 procent. "Als dat niet lukt, moeten er nieuwe methodes worden ontwikkeld om CO2 uit de lucht te halen."
Sinds het begin van de industrialisatie in de negentiende eeuw is de temperatuur wereldwijd al met 1 graden gestegen. De effecten van de opwarming met 1 graad zijn nu al te zien: extreem weer, het stijgende zeeniveau en smeltende ijskappen
Het rapport van het Intergouvernementele Plan tegen Klimaatverandering is de uitwerking van de afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt.
Klimaatakkoord Parijs onvoldoende
“Het klimaatakkoord van Parijs werd afgesloten om ervoor te zorgen dat de klimaatverstoring niet uit de hand zou lopen”, legt VTM-weervrouw Jill Peeters uit. “Het akkoord moet zorgt ervoor dat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt met minder dan twee graden Celsius.”
Maar het document, dat pas vandaag gepubliceerd werd, toont dus aan dat een opwarming van 1,5 graden Celsius al rampzalige gevolgen kan hebben. Indien de uitstoot van broeikasgassen niet massaal wordt teruggedrongen, kan de aarde die temperatuurstijging al vanaf 2030 bereiken.
“We zullen boven die anderhalve graad opwarming gaan”, zegt Jill Peeters. “Maar daarover moeten we niet wanhopen. Het heeft grote gevolgen, maar het kan ook dat we maar even de anderhalve graad halen en de temperatuur daarna opnieuw daalt.”
Belgische milieubeweging: "Klimaatbeleid moet vijf versnellingen hoger"
De Belgische milieubeweging roept eerste minister Charles Michel en minister-presidenten Geert Bourgeois, Rudi Vervoort en Willy Borsus op om de klimaatdoelstellingen stevig te verhogen en onze samenleving op weg te zetten naar een duurzame transitie. "Het klimaatbeleid moet vijf versnellingen hoger om een opwarming van meer dan 1,5 graden Celsius te vermijden", stellen de milieubewegingen Bond Beter Leefmilieu, IEW, Greenpeace en WWF in een reactie op het nieuwe rapport.
De milieubeweging waarschuwt dat als we het klimaatbeleid niet dringend een paar versnellingen hoger schakelen, we afstevenen op een klimaatopwarming van 3,5 graden Celsius of meer. "Dit zou een onomkeerbare impact tot gevolg hebben: verlies van biodiversiteit, de gedwongen migratie van miljoenen mensen, snel smeltende poolkappen en stijgende zeespiegels", klinkt het.
Belgische CO2-ambities moeten aangescherpt worden
Het rapport stelt dat de netto-CO2-emissies op mondiaal niveau nul moeten zijn tegen 2050. Daarvoor moeten de ontwikkelde landen koolstofneutraliteit bereiken rond 2040. De ambities voor 2030 van België (-35 procent CO2) en Europa (-40 procent CO2) moeten volgens de organisaties dus stevig naar boven worden bijgesteld.
"Onmiddellijke politieke maatregelen zijn noodzakelijk om deze maatschappelijke verandering in te zetten", klinkt het. "De regionale en federale Energie- en Klimaatplannen 2030 die nu op tafel liggen, zijn duidelijk niet op maat van deze uitdaging. Zowel de ambitie als de concrete maatregelen moeten dringend versterkt worden."
"Klimaat moet prioritair zijn bij elke daad van de regering"
De milieubeweging zegt dat klimaatverandering nu vooral een onderwerp is dat de premier aanhaalt in zijn toespraken voor de Verenigde Naties of het parlement. "Dat is niet genoeg: het hoort de prioriteit te zijn van elke daad van zijn regering. Bovendien biedt de overstap weg van fossiele energievormen unieke economische mogelijkheden", aldus de milieuorganisaties.
Volgens hen kan gevaarlijke klimaatverandering alleen afgewend worden door maatschappelijke doelstellingen voor een meer rechtvaardige en veerkrachtige wereld hoger op de agenda te plaatsen dan economische groei.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VN-rapport bepaalt deze week of aarde mag opwarmen met 1,5 of 2 graden: verschil is erg groot
De afgelopen drie jaar discussieerden klimaatwetenschappers over wat de “veilige” grens van de klimaatverandering is. Maar is het verschil tussen anderhalve graad en twee graden Celsius werkelijk zo groot? Daarover zal het VN-rapport eind deze week een verdict vellen. -
Spaargids.be
Betere voorwaarden gevonden bij een andere bank? Zo stap je gratis over
107.000 Belgen veranderden afgelopen jaar van bank via de bankoverstapdienst ‘Bankswitching’. Waarom is het soms een goed idee om van bank te veranderen? En hoe werkt zo’n overstap precies? Spaargids.be legt uit. -
VN schetsen onheilspellend toekomstbeeld in uitgelekt rapport
De opwarming van de aarde gaat sneller en verder dan tot nu toe gedacht. Dat blijkt uit een uitgelekt rapport van de Verenigde Naties (VN). De huidige afspraken zijn niet voldoende om ernstige klimaatverandering tegen te gaan. De internationale organisatie komt daarom met de krachtigste waarschuwing tot nu toe. -
-
VN-lidstaten keuren IPCC-klimaatrapport goed
De lidstaten van de Verenigde Naties hebben vandaag het meest recente rapport van het IPCC, het Intergovernemental Panel on Climate Change, goedgekeurd. Het rapport toont aan dat zelfs een opwarming van het klimaat met 1,5 graden rampzalige gevolgen zou hebben. Saoedi-Arabië verzette zich aanvankelijk tegen het rapport, maar stemde uiteindelijk toch in. -
Belgische klimaatexpert: "Delen van Vlaanderen zullen onder water komen te staan. Over 300 jaar of vroeger: het zal gebeuren"
"De klimaatverandering is er en zal vooral Vlaanderen raken. We kunnen niet voorkomen dat grote delen van de regio onder water komen te staan." Die verontrustende boodschap brengt de Belgische klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele (60) in een interview met De Tijd. -
Een witte handtas is altijd stijlvol en feestelijk: zo hou je hem het langste mooi
Witte laarsjes blijven een modeding, maar wie echt mee wil zijn zwaait deze zomer een witte handtas om de arm. Of je nu gaat voor een praktische crossbodybag, een feestelijke clutch of een comfortabele schoudertas: een witte tas geeft elke outfit een frisse twist. Hebben! -
Klimaatwetenschapper luidt alarmbel: "Hittegolf van deze zomer wordt de norm, Vlaanderen komt voor deel onder water te liggen"
Als het beleid niet verandert, zal de aarde drie tot zes graden opwarmen tegen het jaar 2100. Dat zegt klimaatwetenschapper Wim Thiery in De Zondag. Ons land zal zich dan mogen opmaken voor droogtes, hittegolven én overstromingen. "Grote delen van West- en Oost-Vlaanderen komen dan gewoon onder de zeespiegel te liggen", waarschuwt Thiery.
323 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarco Maerten
Ferdinand Engelbeen
Miguel Leboucq
Stavros Kanakaris
Rudolf Meyvis