Een vrouw loopt langs hopen smeulende steenkool afkomstig van een open mijn in Dhanbad, India. Naast China eiste ook India op het laatste nippertje dat het 'uitfaseren' van steenkoolcentrales in de slottekst van de klimaattop in Glasgow werd vervangen door 'verminderen'.
Volledig scherm
PREMIUM
Een vrouw loopt langs hopen smeulende steenkool afkomstig van een open mijn in Dhanbad, India. Naast China eiste ook India op het laatste nippertje dat het 'uitfaseren' van steenkoolcentrales in de slottekst van de klimaattop in Glasgow werd vervangen door 'verminderen'. © AP

Klimaatexpert Pieter Boussemaere over akkoord in Glasgow: “Vroeger zag onze toekomst er apocalyptisch uit, nu is ze nog ‘slechts’ levensgevaarlijk”

Op de klimaattop in Glasgow bereikten de 197 deelnemende landen zaterdagavond een akkoord. Op het laatste nippertje slaagden China en India erin de tekst rond steenkool te laten verwateren. “Uitfaseren” van steenkoolcentrales werd vervangen door “verminderen”. Het akkoord bevat zo onvoldoende engagement om de maximum 1,5 graden opwarming, zoals in 2015 afgesproken in Parijs, te verwezenlijken. “Begin 2015 leek het nog alsof we afstevenden op 4 graden opwarming, met dit akkoord nog op 2,4 tot 2,7 graden. Vroeger zag onze toekomst er apocalyptisch uit, nu is ze nog ‘slechts’ levensgevaarlijk”, stelt klimaatexpert Pieter Boussemaere.