Het verdwijnen van het poolijs is ook geen goed nieuws voor de rendieren.
Volledig scherm
Het verdwijnen van het poolijs is ook geen goed nieuws voor de rendieren. © Pixabay

Jaarlijks rapport kaart slechte staat van noordelijk poolijs aan: pijnlijk nieuws voor ijsberen, walrussen en rendieren

Op iets meer dan dertig jaar tijd is het oude en dikste arctische ijs met maar liefst 95 procent gekrompen, te wijten aan hoge temperaturen in het noordelijk poolgebied. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport de Nationale Administratie voor Oceanen en de Atmosfeer (NOAA). En dat is niet enkel slecht nieuws voor de ijsberen, rendieren en walrussen, maar ook het tempo van de klimaatopwarming wordt op die manier danig opgevoerd. 

 1. Situatie nog erger dan gedacht: “Poolijs smelt aan snelste tempo van de laatste 1500 jaar”
  GLOBAL WARMING

  Situatie nog erger dan gedacht: “Poolijs smelt aan snelste tempo van de laatste 1500 jaar”

  Al twaalf jaar lang brengt een internationaal team van wetenschappers elk jaar een rapport uit over de toestand van de Noordpool. Daarvoor onderzoeken ze onder andere de gemiddelde luchttemperatuur, het smelten van het zee-ijs en het verlies van de permafrost, de permanent bevroren ondergrond. Dinsdag maakte het Amerikaanse klimaatbureau NOAA de verbijsterende resultaten van 2017 bekend. “Wat op de Noordpool gebeurt, blijft niet op de Noordpool. Het heeft gevolgen voor de rest van de planeet,” stelt NOAA-baas Timothy Gallaudet.
 2. Humor én spanning: dit zijn onze favoriete komische misdaadseries

  Humor én spanning: dit zijn onze favoriete komische misdaadse­ries

  Op 16 juni pakt Streamz uit met ‘Glad ijs’, een nieuwe reeks van Vlaamse bodem, en dan nog wel in het razend ambitieuze genre van de komische misdaadserie. Wij gingen in streamingland op zoek andere topseries die humor en misdaad met veel schwung combineren, en bundelden spin-offserie ‘Better Call Saul’ (Netflix), het zwartkomische ‘Fargo’ (Netflix) en ‘buddy cop’-reeks ‘Terriers’ (Disney+) voor u samen in onze kijkgids.

Wetenschap & Planeet