Krill blijkt in staat om microplastics af te breken in nog kleinere deeltjes.
Volledig scherm
Krill blijkt in staat om microplastics af te breken in nog kleinere deeltjes. © AFP

Is krill het geheime wapen in de strijd tegen plasticvervuiling?

Krill bevindt zich helemaal onderaan de voedselketen, maar de kleine ongewervelde zeediertjes zouden wel eens de oplossing kunnen zijn in de strijd tegen de steeds toenemende vervuiling van onze oceanen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Antarctisch krill in staat is om microplastics te verteren vooraleer ze het weer uitscheiden in nog kleinere vorm. Dat blijkt uit een studie die vandaag gepubliceerd werd in het vakblad Nature Communications.

8 reacties

 • Albert Hendrix

  4 jaar geleden
  Wat voor belachelijk onderzoek is dat .Wie eet de krill op en wie eet de dieren die krill opeten enz. En daar word geld aan uitgegeven .Wetenschapper? Ne kleine uit de lagere school redeneert nog beter.
 • conny vercruysse

  4 jaar geleden
  God dacht toch aan alles he.....
 • Jan Rodrigus

  4 jaar geleden
  Too little too late nietwaar
 • Fatima De Clercq

  4 jaar geleden
  Echt? Eens het in de voedselketen zit, is het te laat. Die wetenschapper moet terug naar het schoolleke.
 • Ilse Pictoel

  4 jaar geleden
  De diertjes verteren het maar voor hoe lang? Hoe gezond is het voor hen? Welke gevolgen heeft het voor hen? De nieuwe oplossing... blijf vervuilen, blijf deelnemen aan de consumptiemaatschappij, de beesten vreten onze vervuiling wel op? Yep! Steek je kop in het zand! Blijf vlees, vis, melk, eieren consumeren, blijf alles voorverpakt en uit een ver land kopen! Later als we groot zijn komt alles goed! En btw de paashaas bestaat!
 1. “Energiebeleid in dit land is gewoon kut”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA): Groen ontstemd
  UPDATE
  533

  “Energiebe­leid in dit land is gewoon kut”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA): Groen ontstemd

  De partij Groen, een coalitiepartner in de federale regering De Croo I, is ontstemd over een krasse uitspraak die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vanochtend deed. “Het energiebeleid in dit land is gewoon kut”, zei Demir letterlijk in een interview op Radio 1. Ze haalde daarmee opnieuw uit naar het beleid van haar federale ambtgenote, minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) die doorzet met de voorziene kernuitstap in 2025 en de bouw van nieuwe gascentrales.

Wetenschap & Planeet