Joel Hoylaerts / Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Joel Hoylaerts / Photo News

INTERVIEW. Milieuhistoricus Tim Soens over ‘onnatuurlijke’ overstromingen: “We moeten weer leren omgaan met overstromingen”

“In de negentiende eeuw dachten we dat overstromingen ‘op te lossen’ waren. We weten nu dat dat niet zo is, maar het is tijd dat we opnieuw leren omgaan met de noodzaak en risico’s van onze rivieren.” De ramp van de voorbije dagen door de bril van milieuhistoricus Tim Soens (UAntwerpen).

23 reacties

 • Etienne Callebout

  6 dagen geleden
  Als je de geschiedenis bekijkt en de voor geschiedenis zijn er altijd periodes geweest van overstromingen zoals in 1926 ,men zou beter kijken om de rivierbeddingen te onderhouden en de dijken verhogen .Plus de nalatigheid van de verantwoordelijken van de Dam aan te spreken want daar zitten de hoofdschuldigen .
 • Yolande MARIS

  2 weken geleden
  Overal tussen de akkers beekjes en hagen afgewisseld met weiden nu nog enkel grote velden die met de minste regenbui zorgen voor modderstromen,overal betonnen wegen in de velden om de mega bedrijven te plezieren.Wie hebben dat allemaal toegelaten en zijn verantwoordelijk?
 • Sjonny Martero

  2 weken geleden
  Het waterbeleid in Belgiė? Een ramp. Het waterpeil wordt gans het jaar zo hoog mogelijk gehouden met druk van de groene jongens. Om de natuurlijke biotoop van vogels en andere te bevorderen. Ook om te bufferen tegen droge periodes. De emmer staat dus altijd vol. Er kan niets bij.
 • Cris Verwilligen

  2 weken geleden
  Er zijn hier maar een paar die correct zijn, en vooral Wouters en Van Velzeke hebben het bij het rechte eind. Vertelden dit al 30 jaar geleden op school dat dit kon gebeuren dat alles rechttrekken wel eens een vergissing kon zijn en dat ze beter de meanders konden laten. Ze hebben er dus 30 jaar niets aan gedaan. Tja
 • emiel wouters

  2 weken geleden
  Had men de rivieren en beken gelaten zoals ze waren, dan had men deze problemen niet. Zij hebben hun bedding en kronkels zelf gemaakt waardoor hun waterafvoer aangepast is naargelang. Maar wat moeten wij doen, indijken en uitgraven en en en. gevolg. Al het hoger gelegen water stroomt OVER zijn eigen water dat in zijn bedding loopt, en hierdoor gebeuren de overstromingen. Maak de beken en rivieren terug zoals ze waren, het water zal dan wel in de bedding blijven.
 1. Verwarrende term “mogelijk overstromingsgevoelig” verdwijnt uit waterwetgeving
  11

  Verwarren­de term “mogelijk overstro­mings­ge­voe­lig” verdwijnt uit waterwetge­ving

  Wie in Vlaanderen een gebouw of perceel wil kopen, moet beter geïnformeerd worden over het mogelijke overstromingsrisico. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Volgens de N-VA-minister heeft de Vlaamse regering vorige vrijdag een aanpassing van de waterwetgeving goedgekeurd die moet zorgen voor die betere informatie. Zo verdwijnt de verwarrende term "mogelijk overstromingsgevoelig".
 2. Europa stelt uitgebreid klimaatpakket voor: benzine- en dieselauto's verdwijnen binnen vijftien jaar uit de Europese showrooms

  Europa stelt uitgebreid klimaatpak­ket voor: benzine- en dieselau­to's verdwijnen binnen vijftien jaar uit de Europese showrooms

  Een verbod op voertuigen met verbrandingsmotoren vanaf 2035, uitstootrechten voor transport en gebouwen, een belasting op kerosine,... Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft een omvangrijk pakket wetgevende maatregelen aangekondigd die de Europese Unie in staat moet stellen haar klimaatdoelstellingen te halen. “De economie op fossiele brandstoffen heeft haar limiet bereikt”, klinkt het.

Wetenschap & Planeet