De bosbranden van de voorbije weken, zoals hier in de Gironde, in het zuidwesten van Frankrijk, hebben recordhoeveelheden koolstof in de atmosfeer gebracht. Dat verergert de klimaatopwarming, die op haar beurt weer meer bosbranden aanwakkert.
Volledig scherm
PREMIUM
De bosbranden van de voorbije weken, zoals hier in de Gironde, in het zuidwesten van Frankrijk, hebben recordhoeveelheden koolstof in de atmosfeer gebracht. Dat verergert de klimaatopwarming, die op haar beurt weer meer bosbranden aanwakkert. © ANP / EPA

Hoe bosbranden en heroplevende economie de klimaatopwarming aanzwengelen

De bosbranden die de voorbije weken Frankrijk teisterden, hebben evenveel koolstof de atmosfeer in gejaagd als 790.000 auto’s in een heel jaar doen. Dat op zich wakkert de klimaatopwarming aan, maar de verkoolde bomen kunnen ook geen koolstof meer opslaan. Voeg daarbij dat de Europese uitstoot van broeikasgassen de voorbije twee jaar is toegenomen, en we komen in een vliegwiel terecht van almaar meer opwarming.

5 reacties

 • patrrik versys

  1 maand geleden
  Heroplevende economie? Ik zie dat de economie in elkaar zakt. Bedrijven kunnen de energieprijzen niet meer betalen!
 • leo Mariën

  2 maanden geleden
  Zonder een betere en goedkopere opslag van energie is een verdere opwarming niet tegen te houden. Kerncentrales sluiten en niet vervangen zijn de druppel omdat ze 24/24 werken en zo een CO2 arme basisondersteuning vormen. De overschakeling van direct gebruik naar energie opwekken, opslaan, gebruiken, is er niet klaar voor. Groen beseft dat niet en droomt verder in een ideale wereld maar leeft en acteert in een gitzwarte wereld. Meer nog, ze maken op deze manier het probleem nog wat groter.
 • Fanny Konings

  2 maanden geleden
  En ik maar bomen planten, 1 weg , twee tot drie andere
 • Patrick Moorthamer

  2 maanden geleden
  En men vertelde het Verder meer gaat er niet gebeuren, de rijken zullen het overleven om dat ze ten koste van alles het overleven omdat ze het geld hebben om alles kunnen aankopen
 • Henri Demeer

  2 maanden geleden
  samen met de houtkachels big problem
 1. Zonder maatregelen stijgt CO2-uitstoot Europese luchtvaart naar 188 miljoen ton per jaar
  7

  Zonder maatrege­len stijgt CO2-uit­stoot Europese luchtvaart naar 188 miljoen ton per jaar

  Door de pandemie is het aantal aankomende en vertrekkende vluchten op Europese luchthavens de voorbije twee jaar fors gedaald, maar op lange termijn dreigt het aantal vluchten te stijgen tot 12,2 miljoen per jaar in 2050. Tenzij de luchtvaartsector prioritair werk maakt van milieumaatregelen, dreigt de CO2-uitstoot navenant te stijgen: tot 188 miljoen ton per jaar. Dat staat in een nieuw milieurapport.
 2. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 3. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.